«Ταβιθά»: Ιερός σκοπός η προσφορά και η αγάπη

Καταλυτικός ο ρόλος του εθελοντισμού για την επιτέλεση του φιλανθρωπικού έργου, αφού το κατάστημα στελεχώνεται με εθελοντές της Εκκλησίας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Η φιλανθρωπία ανέκαθεν αποτελούσε χαρακτηριστικό του Έλληνα και σε κάθε δύσκολή περίοδο έπαιζε καθοριστικό ρόλο, ενώ με το δικό της τρόπο άμβλυνε τα προβλήματα και απάλυνε τον πόνο, όταν το κράτος δε μπορούσε να αντεπεξέλθει ή να ανταποκριθεί στον κοινωνικό του ρόλο. Μπορεί στις μέρες μας ο Έλληνας πολίτης να ταλανίζεται από δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, ωστόσο δεν τις αφήνει να αλλοιώσουν τον φιλάνθρωπο χαρακτήρα

του και μαζί με την Εκκλησία έρχεται να συμπληρώσει τα… κενά που αφήνει η Πολιτεία. Ο χαρακτήρας αυτός παίρνει «σάρκα και οστά» ιδιαίτερα τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων στο φιλανθρωπικό κατάστημα «Ταβιθά».

Η Αγία Ταβιθά

Το όνομα του καταστήματος έλκει την καταγωγή του από την Αγία Ταβιθά, μια απόστολο η οποία έραβε χιτώνες και ιμάτια, τα οποία πουλούσε και από τα έσοδα συντηρούσε φτωχούς, χήρες και ορφανά. Για τη δράση της αυτή η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 25 Οκτωβρίου. Διόλου τυχαία λοιπόν η επιλογή του ονόματος, καθώς στο εν λόγω κατάστημα μοιράζονται από τους εθελοντές της Εκκλησίας, δωρεάν και καθημερινώς από 8.30-13.00, ρούχα, υποδήματα, κουβέρτες και παιχνίδια. Συνήθεις «πελάτες» του καταστήματος άποροι και άστεγοι της Αττικής, που λαμβάνουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή των ίδιων και των οικογενειών τους.

Στήριξη από ενορίες, ιδιώτες και καταστηματάρχες

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επισκεφθήκαμε το φιλανθρωπικό κατάστημα «Ταβιθά», όπου συναντήσαμε τον υπεύθυνο, τα τελευταία 3 χρόνια, Βασίλη Αγγελή και βρεθήκαμε μπροστά σε μια σειρά από κούτες. «Μόλις μας ήρθαν ρούχα από το Χαμόγελο του Παιδιού και τα ξεφορτώνουμε», τόνισε αρχικά ο κ. Αγγελής, για να συνεχίσει λέγοντας πως «προμηθευόμαστε ρούχα από ενορίες, ιδιώτες, μαγαζιά. Ενδύματα τα οποία είτε υπάρχουν σε αποθήκες μαγαζιών και εταιρειών, που δεν τα χρειάζονται πια, παλιά και καινούργια, είτε τα φέρνουν απλοί άνθρωποι, που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια σε φτωχούς συνανθρώπους μας. Μας τα φέρνουν και εμείς τα διανέμουμε δωρεάν σε όσους έρχονται».

11.000 άνθρωποι προμηθεύτηκαν ρούχα το 2010!

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Αγγελή, «στο “Ταβιθά” έρχονται χιλιάδες άνθρωποι για να παραλάβουν ρούχα. Εμείς απλά κρατάμε ένα αρχείο, γράφοντας τα ονοματεπώνυμα και τις διευθύνσεις τους. Βάσει των στοιχείων μας, το 2010 πήραν ρούχα περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, ενώ φέτος παρατηρούμε μια αύξηση, καθώς περνάνε από εδώ μέχρι στιγμής πάνω από 900 άτομα τον μήνα! Εδώ μπορεί κανείς να δει ανθρώπους όλων των κοινωνικών κατηγοριών. Από οικογενειάρχες και άτομα που ζουν σε ιδρύματα, μέχρι άστεγους, ναρκομανείς και ανθρώπους του περιθωρίου. Σίγουρα όμως το 70% όσων έρχονται είναι άστεγοι, ενώ οι ξένοι είναι λίγο περισσότεροι από τους Έλληνες. Εμείς τους βοηθάμε όλους. Το κατάστημα στελεχώνεται από 3 τουλάχιστον εθελοντές την ημέρα, οι οποίοι δίνουν περίπου 8 τεμάχια

Keywords
Αναζητήσεις
ταβιθα ρουχα
Τυχαία Θέματα