Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ

-Η κατάσταση δεν ομαλοποιήθηκε παρά τις διαβεβαιώσεις

-Πολιτικές κόντρες με φόντο τις εκλογές της Κυριακής

Εικόνες ντροπής εκτυλίσσονται καθημερινά έξω από τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπου δεκάδες ασθενείς σχηματίζουν ουρές, προκειμένου να προμηθευτούν σκευάσματα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή τους.

Ρεπορτάζ: Βάσω Κίτσιου

Παρά τις διαβεβαιώσεις

του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη ότι μέχρι την Τετάρτη 6 Ιουνίου η κατάσταση θα είχε εξομαλυνθεί και πως κανένας ασθενής δε θα έμενε χωρίς το φάρμακό του, η ταλαιπωρία τους φαίνεται να μην έχει τελειωμό.

Δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση με τη χορήγηση φαρμάκων

«Η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί μέχρι στιγμής», αναφέρει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος Περσεφόνη Μήττα. «Έχει γίνει ένα πρώτο βήμα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι κερδίσαμε. Ακόμη υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Υπάρχουν ασθενείς που φεύγουν από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς τα φάρμακά τους. Σε κάποιους λένε να έρθουν την άλλη εβδομάδα και κάποιους τους στέλνουν στα φαρμακεία, όπου καλούνται να πληρώσουν τα φάρμακα από την τσέπη τους. Πρόκειται για ακριβά φάρμακα, για τα οποία δεν δύνανται οι ασθενείς να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα. Η κάθε δόση για τη θεραπεία που γίνεται ανά εβδομάδα ή 15ημερο μπορεί να κοστίζει από 120 έως 4.000 ευρώ. Τί πρέπει να πουλήσουν για να βρουν τόσα χρήματα;», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Μήττα.

«Είναι ανάξιοι να κυβερνήσουν τη χώρα»

Η κα Μήττα για αυτή την κατάσταση επιρρίπτει ευθύνες σε αυτούς «που κυβέρνησαν και έφτασαν το κράτος εδώ» και αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Είναι ανάξιοι να κυβερνήσουν και τώρα πάνω στην απόγνωση του λαού, που τον κοροϊδεύουν, δεν βγαίνει κάποιος να δώσει μια λύση, κάτι από τον εαυτό του.

Αυτά τα χρήματα που πήγαν για τις εκλογές, ας βγουν να πουν στο λαό, ότι δεν τα θέλουν και ότι τα παραχωρούν για φάρμακα. Να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη όλοι αυτοί που “φάγανε” και να πουν ότι παραχωρούν ένα μισθό τους για αυτούς που η υγεία τους είναι κλονισμένη και δε θα ζήσουν και που είναι νέοι άνθρωποι, έχουν υποχρεώσεις, έχουν οικογένεια. Δεν το είπε κανείς τους όμως.

Μόνο ένας Έλληνας γιατρός από τη Γερμανία ενδιαφέρθηκε, ο οποίος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί με τους συναδέλφους του για να συγκεντρώσουν φάρμακα, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα».

«Δεν φοβάμαι τον καρκίνο, τα καρκινώματα φοβάμαι»

«Προσωπικά, δεν φοβάμαι τον καρκίνο, αλλά τα καρκινώματα», προσθέτει η κα Μήττα. «Άρχισα από πέρσι να τα ζω εγώ αυτά. Ως εθελόντρια στα νοσοκομεία και στους ασθενείς είδα ότι έλειπαν γάζες και φάρμακα που είναι απαραίτητα για τον άρρωστο. Σιγά σιγά άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι πλήρωναν οι ασθενείς αξονικές και μαγνητικές, τη στιγμή που ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι ο ασθενής δεν πληρώνει τίποτα μέσα στο νοσοκομείο. Εν συνεχεία είδα ότι πληρώνουν την ακτινοθεραπεία, τον σχεδιασμό 500 ευρώ, κάτι π

Keywords
Τυχαία Θέματα