Ταινίες δράσης & περιπέτειας στο θέατρο

Άλλη μια… ραψωδία των ταινιών κατασκοπείας (όπως οι «Ακαταμάχητοι λεβέντες» για τους οποίους έχω γράψει), μια παράσταση-ύμνος στις ταινίες δράσης και πιο συγκεκριμένα στους Αγγέλους του Τσάρλι.

Από την Ηρώ Μητρούτσικου & τον Δημ. Σεμερτζίδη

«Πρακτόρισσες»

Οι “Πρακτόρισσες” είναι μια εμπνευσμένη παρωδία των ταινιών κατασκοπείας. Μιμούμενη ταινίες δράσης, με μπόλικα στοιχεία που την αναδεικνύουν όπως εμπνευσμένα μικρογκάτζετς, μινιμαλιστικό σκηνικό, υποβλητική χρήση του φωτισμού, όπλα, χειροβομβίδες, και την ισχυρή παρουσία πολεμικών

τεχνών με εναλλαγή στατικών και ιδιαίτερα δυναμικών σκηνών, καταφέρνει να βυθίσει τον θεατή στον κόσμο της.

Η ιστορία: η διάσημη δολοφόνος Λουκρητία Στρογκανώφ, απήγαγε τον Τσέχο Βιολόγο Κονσταντίν Κονσταντίνοβιτς, ο οποίος έχει ανακαλύψει το Επιδημικό Κρυπτοσπορίδιο, το πιο επικίνδυνο βακτήριο που εμφανίστηκε ποτέ στον πλανήτη. Ολόκληρη η ανθρωπότητα κινδυνεύει. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα! Η αρχηγός της Ρωσικής Ακαδημίας Κατασκόπων, (Ευγενία Αποστόλου) μην μπορώντας να βρει κάποιον ικανό να κατατροπώσει την σατανική εγκληματία, καλεί, μετά από πέντε χρόνια, και πάλι σε δράση τις θρυλικές «Πρακτόρισσες», μια Λευκορωσίδα, μια Ιταλίδα και μια Ελληνίδα. Έλα, όμως, που μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια η μία έχει γίνει χορεύτρια καμπαρέ, η άλλη βιβλιοθηκάριος στο Βατικανό, ενώ η τρίτη είναι μια παντρεμένη και ερωτευμένη νοικοκυρά, κλεισμένη στην κουζίνα της. Παρότι έχουν χάσει λίγο την φόρμα τους και έχουν ξεχάσει αρκετά κόλπα και μεθόδους (και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στην δράση τους καθώς και κωμικά επεισόδια) δέχονται με χαρά να αναλάβουν την μυστική αποστολή.

Μεταφερόμαστε σε αεροπλάνα, ξενοδοχεία, πρεσβείες, στο περβάζι παραθύρων, από την Μόσχα στην Αθήνα και πάλι πίσω. Τρεις καρέκλες επί σκηνής αναπροσαρμόζουν την κάθε σκηνή και να μεταφέρεται αυτομάτως ο θεατής στον εκάστοτε τόπο δράσης και ελάχιστα μικροαντικείμενα, αρκούν, μια και πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι ηθοποιοί! Τα microgadjets είναι κι αυτά κωμικά και εννοείται γυναικεία: δορυφορικά τηλέφωνα σε τεχνητό νύχι, κραγιόν με μυστική δηλητηριώδη φόρμουλα, μικροβόμβες σε τσιγάρα, λακ που ακινητοποιούν τον αντίπαλο, μονόπετρο δαχτυλίδι-περίστροφο κτλ… ότι δηλαδή χωράει σε ένα γυναικείο, βραδινό τσαντάκι! Άραγε θα καταφέρουν, οι τρεις Πρακτόρισσες, να βρουν και πάλι τη φόρμα τους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σώσουν τον κόσμο;

Ρυθμός ταινιών δράσης σε μια παρωδία για γυναίκες και άντρες.

Οι ηθοποιοί σε διαρκή κίνηση, κάποιοι με συνεχείς αλλαγές κουστουμιών, λίγα βίντεο και πολλές ανατροπές! Καλή κινησιολογία. Δεν ξέρω αν για το μικρό θέμα ρυθμού, που παρατήρησα, ευθύνεται η απουσία χορογράφου (λόγω χαμηλού budget, υποθέτω) ή ότι είδα παρακολούθησα μια από τις πρώτες τους παραστάσεις.

Όσον αφορά στις τρεις πρακτόρισσες -Μάρα Δαρμουσλή, Αλκμήνη Σταθάτου και Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη- η κάθε μία έχει έναν διακριτό ρόλο, χαρακτήρα, ταπεραμέντο και ψυχοσύνθεση, δημιουργώντας αυτό το εντυπωσιακό κράμα επί σκηνής. Η πρώτη έχει κάνει μία πολύ αξιόλογη δουλειά με το σώμα της, “οργώνοντας” κυριολεκτικά την σκηνή. Η δεύτερη, άφησε να αναβλύσει από μέσα της το έργο με εξαιρετική φυσικότητα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ενδεχομένως ήταν ο πιο γήινος και ρεαλιστικός χαρακτήρας. Η τρίτη υποδυόμενη τη Ρωσίδα της παρέας, υπηρέτησε άψογα την ιδιάζουσα προφορά αλλά και τις σωματικές απαιτήσεις του ρόλου της.

Πού κολλάει και μια γυναίκα που έχει απλά ένα κατάστημα εσωρούχων (Χριστίνα Δενδρινού), θα το μάθετε στην πορεία.

Το κείμενο ήταν η δεύτερη δουλειά του γνωστού, πια, Γιάννη Καλαβριανού και της ομάδας του, Sforaris, και ανέβηκε, πρώτη φορά, το 2009 στο “Θέατρο του Ήλιου”. Την φετινή παραγωγή έχει σκηνοθετήσει ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Η δουλειά είναι οφθαλμοφανώς ομαδική. Πρόκειται για να ξεκάθαρα κινηματογραφικό ανέβασμα, που στόχο έχει να αποκομίσει ο θεατής μία εμπειρία αντίστοιχη μίας ταινίας καταιγιστικής δράσης.

Η μουσική του Μάνου Αντωνιάδη υπηρετεί τόσο αξιόλογα το έργο που πλανάται στην ατμόσφαιρα της σκηνής μία χολιγουντιανή αίσθηση, στοιχείο που συνδράμει περαιτέρω τον αρχικό στόχο.

Vault

Μελενίκου 26, Βοτανικός (7’ από το Metro Κεραμεικός)

Τηλ : 2130356472, 6945993870

Σαβ. 9 μ.μ. Κυρ. 6 μ.μ.

Εισιτήρια: € 15, 10, προπώληση: € 10

Προτεινόμενες παραστάσεις που έχουμε δει:

“Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο”ΘησείονΠεμπ-Κυρ“Still life” του Δημ.ΠαπαϊωάννουΔημοτικό Θέατρο ΠειραιάΝοέμβρης “Το παγκάκι”Θέατρο «Vault»Δευ-Τρ “Κόλχαας” του Κλάιστ«Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων» Τρίτες«Σύντροφοι?» του ΣτρίντμπεργκΤόπος ΑλλούΠΣΚ “Οι 7 κλαίουσες”Παραμυθίας Δευτ-Τρ. “Mojo”Πόρτα ΠΣΚ«Παράσιτα»Θέατρο του Ν.ΚόσμουΔευ-Τρ “Σταματία,το γένος Αργυροπούλου”Θέατρο του Ν.ΚόσμουΤετ.-Κυρ“Αγαπητή Ελένα”Επί Κολωνώ Πεμπ- Κυρ“Πόρτες”Αγγέλων Βήμα Δευ-Τρ“Η Μεγάλη Χίμαιρα”Πορεία Τετ-Κυρ“Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν…”Από Μηχανής ΘέατροΤετ-Πεμπ“Αυγά Μαύρα”Θεατρική ΣκηνήΤετ-Κυρ“Οι 12 ένορκοι”ΑλκμήνηΠεμπ- Κυρ“Αγγέλα Παπάζογλου”ΜεταξουργείοΠαρασκευές«Friends manifest»ΆβατονΔευτ-Τρ«Θάλαμος αρ. 6″Οδού ΚεφαλληνίαςΠεμπ-Κυρ«Τα ραδίκια ανάποδα»ΗβηΤρίτες«Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου»ΧώραΠΣΚ«9:05 (εννέα και πέντε)»ΔιάναΠεμπ-Κυρ«Ακαταμάχητοι λεβέντες»ΑκμήνηΚυρ. 9.30«Οδύσσεια: Ραψωδία Ε»Θέατρο του Ν.ΚόσμουΔευ-Τρ«Χορός του Θανάτου»ΕμπορικόνΤετ-Κυρ.
Keywords
Τυχαία Θέματα