Τα μακρινά ταξίδια αρρωσταίνουν τους ελίτ αθλητές

Όσοι κορυφαίοι αθλητές ταξιδεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των πέντε ωριαίων ζωνών, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αγώνα, διπλασιάζουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το νέο περιβάλλον που βρίσκουν, με τα διαφορετικά μικρόβια που έχει, επηρεάζει αρνητικά τους αθλητές.

Αντίθετα, τα αεροπορικά ταξίδια δεν επιδρούν, καθώς με την επιστροφή

στο σπίτι τους, η υγεία τους ξαναγίνεται φυσιολογική.

Με βάση την έρευνα αυτή, το πλεονέκτημα σε Ολυμπιακούς Αγώνες το έχουν οι αθλητές της διοργανώτριας χώρας και όχι όσοι έρχονται από μακρινά μέρη: όπως συμβαίνει στους φετινούς Αγώνες, όπου οι Βρετανοί αθλητές έχουν σαρώσει τα μετάλλια.

Ο καθηγητής Martin Schwellnus, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, δήλωσε: «Είναι κοινή αντίληψη ότι τα διεθνή ταξίδια αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας. Οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τη θερμοκρασία, τα αλλεργιογόνα, την υγρασία, το υψόμετρο, καθώς και τα διάφορα τρόφιμα, τα μικρόβια και γενικότερα ο πολιτισμός, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου ασθενείας των αθλητών».

Η μελέτη παρακολούθησε την κατάσταση της υγείας 259 κορυφαίων παικτών ράγκμπι. Για πάνω από 16 εβδομάδες, οι ομάδες από την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία αγωνίστηκαν και στις τρεις χώρες.

Για αγώνες που διεξάγονταν εντός έδρας, υπήρξαν συνολικά 15 περιπτώσεις ασθένειας των παικτών. Αντίθετα, οι περιπτώσεις ασθένειας αυξάνονταν σε 33, ύστερα από κάποιο μακρινό ταξίδι. Με την επιστροφή στο σπίτι τους, οι ασθένειες μειώθηκαν σε 11.

Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των ασθενειών που αναφέρθηκαν σχετίζονταν με το αναπνευστικό σύστημα και ακολουθούσαν προβλήματα του εντέρου και του δέρματος.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα