Τα 3 κόμματα συμφώνησαν για τους φόρους μας…

Μείωση της μέσης επιβάρυνσης της επιχείρησης, κλιμακωτός φόρος κατοχής ακίνητων, φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους προβλέπονται στο κείμενο που κατέληξαν ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ ως πλαίσιο για την νέα

φορολογική μεταρρύθμιση. Το υπόμνημα των 3 κομμάτων θα παραδοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην νέα κυβέρνηση, η οποία θα εξειδικεύσει τα μέτρα. Τα 3 κόμματα κατάφεραν να συμφωνήσουν στα εξής θέματα:

Φορολογία εισοδήματος

Στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης φαίνεται ότι περνάει η απόφαση για αλλαγή στα κλιμάκια της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αν και στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχει εισήγηση για μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης από το 45% στο 40%. Δεκτό όμως φαίνεται ότι γίνεται το αίτημα της Τρόικας για καθολική κατάργηση των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους με επιδόματα, που θα δίνονται μόνο σε πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Φορολογία ακινήτων

Τα 3 μεγάλα κόμματα συμφωνήσαν στην ενοποίηση των φόρων κατοχής ακίνητων σε ένα νέο μοντέλο:

-Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας: Θα εισπράττεται από το δημόσιο, θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου και θα είναι κλιμακωτός. Δηλαδή θα αυξάνεται όσο αυξάνεται η συνολική ακίνητη περιουσία.

-Ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας: Θα εισπράττεται από τους δήμους και θα υπολογίζεται με βάση την αξία του ακινήτου μαζί με ορισμένους συντελεστές, που θα προκύπτουν από τα δημοτικά τέλη και γενικότερα τις υπηρεσίες, που παρέχονται από τον δήμο προς το ακίνητο.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να εξεταστεί και η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο όποιος όμως θα συνδυαστεί και με τις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών που πρέπει, πάση θυσία, να εξισωθούν με τις αντίστοιχες εμπορικές.

Φορολογία επιχειρήσεων

Η διαπραγμάτευση για την φορολόγηση των επιχειρήσεων κατέληξε στην διαπίστωση ότι πρέπει να καθιερωθεί ενιαίος φόρος για κάθε τύπο επιχείρησης, εφόσον ανοίξει παράλληλα και ο διάλογος για τη μείωση των μορφών των επιχειρήσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο τύπος της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) είναι αρκετός για να καλύψει ακόμα και μια επιχείρηση με ένα άτομο και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί το αν και κατά πόσο εξυπηρετεί η διάταση του τύπου π.χ. των ατομικών επιχειρήσεων, των ομόρρυθμων εταιρειών κ.ά. Συμφωνία φαίνεται ότι επετεύχθη και στο θέμα της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων. Η επικρατέστερη, για την ώρα, ιδέα προβλέπει παρακράτηση 20% του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων και στη συνέχεια φορολόγηση 20% στο ποσό υπόλοιπο ποσό των κερδών. Παράλληλα θα καταργηθεί και ο διαχωρισμός στη φορολόγηση διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών, καθώς στον νέο φόρο θα ενσωματωθεί και η φορολόγηση των μερισμάτων, που γίνεται ξεχωριστά σήμερα. Την πρόταση αυτή στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας γι

Keywords
Τυχαία Θέματα