Αυτή είναι η αλήθεια για τα… Κοινωνικά Επιδόματα

Αφού οι πολιτικοί μας δεν τολμούν λόγω της προεκλογικής περιόδου, αφού οι πολίτες δεν επιθυμούν να συζητούν, γιατί νομίζουν ότι κρύβοντας το πρόβλημα… θα το λύσουν, θα προσπαθήσουμε εμείς να παρουσιάσουμε την αλήθεια. Η Τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι από τον Ιούνιο ο τρόπος χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων στην Ελλάδα θα αλλάξει.

Ο λόγος είναι απλός: Ξοδεύουμε αναλογικά

περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης σε κοινωνικά επιδόματα και… κοινωνική πολιτική δεν έχουμε. Το κύριο χαρακτηριστικό του κοινωνικού κράτους της Ελλάδας μέχρι σήμερα ήταν αφενός η επιδοματική πολιτική και αφετέρου η αναποτελεσματική ανάπτυξη υπηρεσιών. Η ιδιομορφία αυτού του μοντέλου είχε ως αποτέλεσμα την παροχή επιδομάτων με υστέρηση σε κοινωνικές υπηρεσίες (για παιδιά και ηλικιωμένους). Στο όνομα της δημόσιας υγείας π.χ. διαμορφώσαμε το πιο «ιδιωτικοποιημένο» σύστημα υγείας στην Ευρώπη.

Το μεγάλο ψαλίδι

Είναι λοιπόν προφανές ότι χρειάζεται να περάσουμε σε ένα άλλο μοντέλο κοινωνικών παρεμβάσεων.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην χώρα μας, έχουν εντοπίσει ότι τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πάσης φύσεως κοινωνικές παροχές που χορηγούν Ταμεία και Οργανισμοί (πλην συντάξεων). Για το λόγο αυτό απαιτούν μειώσεις.

Όποια κι αν είναι η σύνθεση της κυβέρνησης που θα εκλεγεί στις επόμενες εκλογές, τον Ιούνιο θα υποχρεωθεί να περικόψει από 1% έως 2% του ΑΕΠ (δηλαδή από 2,2 έως 4,4 δισ. ευρώ) από τα προγράμματα κοινωνικών παροχών, εν όψει της κατάρτισης του νέου τριετούς μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού 2013-2016 . Και αυτά είναι μέρος μόνο από τα συνολικά 11,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να περικοπούν συνολικά από τις κρατικές δαπάνες μέχρι και το 2016.

Ήδη έχει δοθεί εντολή στο ΚΕΠΕ να επεξεργαστεί μελέτη, την οποία θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη τον Ιούνιο. Στόχος της μελέτης είναι να επιλεγούν οι πλέον «ανώδυνες» περικοπές, που δεν θα θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού, τις βασικές λειτουργίες του κράτους ή την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η Τρόικα «ανακάλυψε» (γιατί εμείς δεν το ξέραμε…) ότι σήμερα οι κοινωνικές παροχές, όχι μόνον κατανέμονται άνισα (π.χ. ανάλογα με το Ταμείο που ανήκει ο δικαιούχος), αλλά έχουν και λάθος στόχευση (π.χ. το 60% των οικογενειακών παροχών καταλήγει σήμερα στις τσέπες του 40% του πληθυσμού, που διαθέτει το υψηλότερο εισόδημα).

Η μελέτη του ΚΕΠΕ θα προσδιορίσει τι δυνατότητες εξοικονόμησης υπάρχουν και ποια από τα υπάρχοντα προγράμματα δεν κρίνονται αναγκαία και μπορούν να καταργηθούν. Θα εξετάσει και τι μορφή θα πρέπει να έχει το νέο «ενιαίο» επίδομα, που πρέπει να λειτουργεί με βάση ένα σύστημα «ελάχιστου εισοδήματος», ώστε να επιδοτείται μόνο το 20% του πληθυσμού, που ζει με το χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα.

Τι θα γίνει με το Επίδομα Ανεργίας

Η Τρόικα προτείνει: ένα μέρος από τις περικοπές των επιδομάτων (0,5%-1% του ΑΕΠ, δηλ. περίπου 1-2 δισ. ευρώ) να επανεπενδύονται σε προγράμματα ενίσχυσης των π

Keywords
Τυχαία Θέματα