Σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση στους δρόμους

Παρά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο, δήμαρχοι και εργαζόμενοι στους δήμους δεν βάζουν νερό στο κρασί τους και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Το απεργιακό πρόγραμμα για σήμερα (Τετάρτη) περιλαμβάνει διαδήλωση των αιρετών στις 10:30 στη Βουλή, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση οργανικών μονάδων της αυτοδιοίκησης, στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους (σχολικοί φύλακες,

δημοτικοί αστυνομικοί) και στην καταστρατήγηση της «συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ» με τις πρόσθετες διατάξεις για το Παρατηρητήριο και τους προϋπολογισμούς των δήμων.

Δυναμικό «παρών» όμως δίνει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πρωτεύουσες νομών. Στις 19:00 την «σκυτάλη» παίρνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Οι αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε την πρόθεσή του να καταθέσει πέντε αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο. Παραμένουν στους δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο. Η ΠΟΕ ΟΤΑ από την άλλη σχολίασε ότι πρόκειται για «κοροϊδία», καθώς αφορά ελάχιστους εργαζόμενους και σημείωναν ότι είναι δύσκολο να υπάρχουν σχολικοί φύλακες με τέτοια προσόντα και μικρός ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών με μεταπτυχιακό.

Αριθμητικά, η ρύθμιση αυτή της κυβέρνησης μεταφράζεται σε 60 - 200 υπαλλήλους επί συνόλου περίπου 6.000 εργαζομένων αυτών των ειδικοτήτων που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας/απολύσεων.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους δήμους, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Σχετικά με τα οικονομικά θέματα των δήμων, το υπουργείο επεσήμανε ότι:

απαλείφεται η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών) σχετικά με τον έλεγχο των προϋπολογισμών στο στάδιο κατάρτισής τους και πλέον το Οικονομικό Παρατηρητήριο και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών δεν θα έχουν αποφασιστική παρέμβαση όπως οριζόταν αλλά θα δίνουν οδηγίες για την κατάρτιση.αντί προεδρικών διαταγμάτων θα υπάρχουν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομίαη ρύθμιση των θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους δήμους.εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα ως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία για τους δήμους που το επιθυμούν, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα