«Συνταγματικά ανεκτή» η καταγραφή μετρητών σε στρώματα και θυρίδες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Με τον πρόσφατο νόμο που ρυθμίζει το Πόθεν Έσχες, όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να δηλώσουν εισοδήματα που βρίσκονται εκτός του τραπεζικού συστήματος, από την στιγμή που ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ σε μετρητά ή τις 30.000 ευρώ σε τιμαλφή.

Συνταγματικά ανεκτή η διάταξη

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κρίνει ως συνταγματικά ανεκτή την διάταξη που υποχρεώνει τα φυσικά πρόσωπα να δηλώνουν κρυμμένο πλούτο που αφορά είτε σε μετρητά είτε σε τιμαλφή, ωστόσο απαγορεύει την δημοσιοποίηση των στοιχείων των φυσικών

προσώπων που δεν θα συμμορφωθούν με τις προβλέψεις της συγκεκριμένης διάταξης, κρίνοντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Ειδικότερα η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αποφάνθηκε πως η συγκεκριμένη διάταξη είναι «συνταγματικά ανεκτή» στον βαθμό που επιδιώκει την διαφάνεια του πολιτικού και δημοσίου βίου. Ωστόσο αναφορικά με την δημοσιοποίηση των στοιχείων των φορολογουμένων στο διαδίκτυο, αυτή δεν αιτιολογείται για λόγους δημοσίου συμφέροντος ενώ επιπρόσθετα θέτει δυνητικά σε κίνδυνο την ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Να σημειωθεί ότι η υποχρέωση καταγραφής των κινητών αντικειμένων που βρίσκονται σε θυρίδες, είναι υποχρεωτική μόνο όταν υφίστανται σχετικά παραστατικά αγοράς και εφόσον δεν αφορά σε οικογενειακά κειμήλια.

Το άρθρο «Συνταγματικά ανεκτή» η καταγραφή μετρητών σε στρώματα και θυρίδες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα