Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ και αποφασίζει για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών

Κρίσιμη είναι για τη χώρα μας η σημερινή συνεδρίαση (θα γίνει το απόγευμα) του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία θα αποφασίσει για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Από τον Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα η ΕΚΤ

αύξανε το όριο του ELA σε εβδομαδιαία βάση, μετά την απόφασή της να σταματήσει την απ’ ευθείας αναχρηματοδότηση των τραπεζών της χώρας μας.

Χθες, στο πλαίσιο των επαφών της κυβέρνησης ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ ανακοίνωσε κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η κατάσταση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να δίνει στη δημοσιότητα άλλες λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και ότι η προοπτική της συμφωνίας είναι ρεαλιστική, προσθέτοντας ότι «προϋπόθεση είναι όλοι οι δρώντες να συμβάλλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της και να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας».

Τέλος, δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρει, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ, ότι τα σκληροπυρηνικά στελέχη της, υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, επιθυμούν να αυξηθεί το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, τα οποία δίνονται ως ενέχυρα από τις τράπεζες στο πλαίσιο της χρηματοδότησής τους, μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της, πράγμα που είναι απίθανο να γίνει τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και αναμένονται εξελίξεις ίσως και εντός της εβδομάδας που διανύουμε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα