Μεγάλη ανησυχία στους καλλιεργητές ελιάς και άλλων καλλιεργειών για το βακτήριο Xylella fastidiosa

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στην γεωργική κοινότητα της Πελοποννήσου, αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας, για το ξενόφερτο βακτήριο Xylella fastidiosa το οποίο εάν φτάσει στη χώρα μας, μπορεί να καταστρέψει το σύνολο των καλλιεργειών σε ελαιώνες, αμπελώνες και άλλες καλλιέργειες, ενώ το μέγεθος του προβλήματος μεγαλώνει από το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής του.

To επικίνδυνο βακτήριο προέρχεται από τις ΗΠΑ και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2013, όταν

άρχισε να καταστρέφει ελαιώνες στην Απουλία της νότιας Ιταλίας, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Η προϊσταμένη του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου στο Ναύπλιο, Σταυρούλα Τσώλη, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως υπάρχει εγρήγορση κι έχουν δοθεί οδηγίες στο επίπεδο της λήψης προληπτικών μέτρων και ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας μας, τονίζοντας ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού καθώς όλα τα φυτά θα πρέπει να έχουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Η γεωτεχνικός, υπεύθυνη φυτοπροστασίας στην διεύθυνση Γεωργίας Λακωνίας, Αφροδίτη Γρηγοράκου, εξηγεί πως το βακτήριο Xylella fastidiosa είναι οργανισμός καραντίνας, ο οποίος προσβάλλει περισσότερα από εκατόν πενήντα φυτά όπως η ελιά, το αμπέλι, τα εσπεριδοειδή, τα πυρηνόκαρπα, καθώς και καλλωπιστικά αλλά και δασικά φυτά, όπως η βελανιδιά και ο πλάτανος.

Επισημαίνει ότι, η πρώτη επιβεβαιωμένη παρουσία του παθογόνου στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται στη νότια Ιταλία το 2013 με προσβολές σε ελιά, αμυγδαλιά, πικροδάφνη και βελανιδιά με προοδευτική εξάπλωση της ασθένειας και μεγάλες καταστροφές ελαιώνων.

Εξήγησε ότι το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ενεργού ξύλου, εμποδίζοντας τη μεταφορά του νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων στο φυτό, με αποτέλεσμα τα ασθενή φυτά να εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης και ξήρανσης του φυλλώματος.

Keywords
Αναζητήσεις
ξυλελα
Τυχαία Θέματα