Συνεχίζεται το «θρίλερ» της διαπραγμάτευσης – Έστειλαν το κείμενο της συμφωνίας οι δανειστές – 600 εκατ το δημοσιονομικό για το 2018

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση της Εφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Στα «χέρια» της Κυβέρνησης βρίσκεται το κείμενο της συμφωνίας, που απέστειλαν οι δανειστές, το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» και ο χρόνος πιέζει προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου. Και αυτό διότι πρέπει να υπάρξει η επικύρωση από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου,

ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το χρέος.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» , το πρώτο θέμα που συζητούν οι δύο πλευρές είναι τα εργασιακά και η Αθήνα έχει αποδεχθεί να μην επανέλθει άμεσα η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.

Υφίσταται το δημοσιονομικό κενό 600 εκατ. για το 2018

Το κείμενο που παρέδωσαν οι Θεσμοί έχει σειρά ανοικτών θεμάτων, Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στο εργασιακό, αλλά και σε θέματα δημοσιονομικού κενού και παιδείας (δύο από τα τρία ανοιχτά ζητήματα έχουν κλείσει ανέφερε ο αξιωματούχος).

Στο πεδίο του δημοσιονομικού κενού, υπάρχει απόσταση 50 εκατ. ευρώ για το 2017, ενώ για το 2018 παραμένει το κενό των 600 εκατ. ευρώ, το οποίο είχαν διαπιστώσει θεσμοί κατά την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα.

Αντίδραση της Κυβέρνησης για τις ομαδικές απολύσεις

Το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, με την ελληνική πλευρά να αντιδρά. Το υπουργείο Εργασίας ως εναλλακτική λύση, προτείνει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής. Πάντως, οι δανειστές πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

Ο «πολύπαθος» κατώτατος μισθός

Οι συζητήσεις για τον κατώτατο μισθό, έχουν «ανάψει» καθώς δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η Κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, διαφωνούν.

Δημοσιονομικά και Παιδεία

Σήμερα στο τραπέζι με τους δανειστές θα καθίσει και το οικονομικό επιτελείο, για τα δημοσιονομικά καθώς την Δευτέρα κατατίθεται ο προϋπολογισμός. Από την Κυβέρνηση διαρρέετε, ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει πείσει τους Θεσμούς, ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, με τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Θα πραγματοποιηθεί ραντεβού και με τον Κώστα Γαβρόγλου, για την Παιδεία καθώς οι δανειστές έχουν ζητήσει να αποσυρθεί ο νόμος του Φίλη, εκφράζοντας ενστάσεις στο ζήτημα των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία.

Το άρθρο Συνεχίζεται το «θρίλερ» της διαπραγμάτευσης – Έστειλαν το κείμενο της συμφωνίας οι δανειστές – 600 εκατ το δημοσιονομικό για το 2018 εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα