Συνεχείς ανατροπές και… ακυβερνησία στην Ιταλία

Η αδυναμία σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης είναι το πιο ασφαλές συμπέρασμα από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, με τους Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και Σίβλιο Μπερλουσκόνι να ερίζουν για την πρωτιά, τον Μπέπε Γκρίλο να αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη και τον Μάριο Μόντι να καταποντίζεται.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα αποτελέσματα ανατρέπονται συνέχεια και κανείς μέχρι στιγμής δεν είναι σίγουρος για το ποιος τελικά θα επικρατήσει σε Γερουσία και Κάτω Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως μιλάμε για

βραδιά-θρίλερ στην Ιταλία.

Έτσι όπως είναι δομημένο το πολιτικό σύστημα στην Ιταλία, εάν η Κάτω Βουλή και η Γερουσία ελέγχονται από διαφορετικά κόμματα τότε καθίσταται σχεδόν αδύνατη η υπερψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων. Για την ώρα η κεντροαριστερά κερδίζει την Κάτω Βουλή, ενώ στη Γερουσία προηγείται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μοιραία, τα μόνα σενάρια που φαντάζουν πιθανά αυτή τη στιγμή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής ή η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Πιο συγκεκριμένα, η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι εξασφαλίζει 123 έδρες στη Γερουσία, η κεντροαριστερά του Μπερσάνι 104, το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο 57 έδρες και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι 17.

Σε ό,τι αφορά τη Βουλή, η κεντροαριστερά προηγείται με 30,4%, η κεντροδεξιά ακολουθεί με το 28,3%, το κίνημα του Γκρίλο συγκεντρώνει το 25,5% κι η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,5%.

Το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας

Η Ιταλία κυβερνάται από δύο σώματα, την Κάτω Βουλή και τη Γερουσία, τα οποία έχουν ίση νομοθετική εξουσία. Τον έλεγχο της Βουλής κατακτά το κόμμα που κερδίζει την πλειοψηφία των ψήφων σε εθνικό επίπεδο. Οι έδρες της Γερουσίας κατανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό της περιφέρειας και το 55% των εδρών κάθε περιφέρειας πηγαίνει στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα