Συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε στη σκιά της απόφασης της ΕΚΤ

Η πρώτη επαφή και μάλιστα άμεση, ανάμεσα στην ελληνική και την γερμανική κυβέρνηση γίνεται σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο με την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον ομόλογό του της Γερμανίας, Βόφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συνάντηση, που χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη για την προσπάθεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, θα ξεκινήσει στις 12:30 το μεσημέρι και σε αυτήν θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά την τοποθέτηση της ελληνικής

πλευράς για την διευθέτηση του χρέους, για την τρόικα και το πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Η Γερμανία είναι η κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος της σκληρής γραμμής λιτότητας ως μέσο για να βγει από την κρίση η Ευρωπαϊκή οικονομία, σε αντίθεση με τα πιστεύω της Ελλάδας αλλά και αρκετών άλλων χωρών, κυρίως του νότου, που υποστηρίζουν την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και την επένδυση στην ανάπτυξη από την οποία προσδοκάται η έξοδος από το αδιέξοδο της κρίσης.

Βέβαια, μετά την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών η συνάντηση γίνεται κάτω από κλίμα αμφιβολίας, το οποίο επιτείνεται και από την «διαρροή» του εγγράφου της γερμανικής κυβέρνησης που ζητά την ανάκληση όλων των προεκλογικών και μετεκλογικών εξαγγελιών της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Βόφκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Βαρουφάκη τήρηση των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων, ενώ από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να μεταφέρει στον κ. Σόιμπλε τις θέσεις της κυβέρνησης, εξηγώντας του το πλάνο που υπάρχει και το οποίο προβλέπει τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά με ταυτόχρονη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα