Συμφωνία Ισραήλ – Ιορδανίας σώζει τη Νεκρά Θάλασσα και τροφοδοτεί τις δύο χώρες με πόσιμο νερό

Σε μια ιστορική αλλά και εξόχως σημαντική περιβαλλοντική συμφωνία προχώρησαν το Ισραήλ και η Ιορδανία, καθώς συμφώνησαν για ένα έργο ανταλλαγής υδάτων το οποίο θα κοστίσει, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια και θα σώσει ουσιαστικά τη Νεκρά Θάλασσα από την αποξήρανση.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την κατασκευή ενός αγωγού μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και της Νεκράς Θάλασσας, αλλά και την παροχή πόσιμου νερού στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Περισσότερα από 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού θα αντλούνται κάθε χρόνο από την Ερυθρά Θάλασσα

κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του έργου, ενώ στο τελικό του στάδιο κατά το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τεσσάρων αγωγών που θα αντλούν δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως από την Ερυθρά Θάλασσα προς την Νεκρά Θάλασσα, το Ισραήλ και την Ιορδανία. .

Το έργο, που έχει ονομαστεί «Red-Dead» περιλαμβάνει μια μονάδα αφαλάτωσης στο λιμάνι της Άκαμπα στην όχθη της Ερυθράς Θάλασσας στην Ιορδανία, που θα παράγει τουλάχιστον 80 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως από τα οποία θα επωφεληθούν τόσο Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι. Οι Ισραηλινοί θα αγοράζουν ετησίως τα 40 εκατ. κ.μ σε τιμή κόστους παραγωγής και το υπόλοιπο θα παραμένει στην Ιορδανία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ θα απελευθερώνει επιπλέον 50 εκατ. κ.μ. νερό από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας προς την Ιορδανία.

Η συμφωνία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν, και θέτει σε κίνηση την υλοποίηση της πρώτης φάσης του πολυπόθητου έργου. Η επισημοποίηση της συμφωνίας αποτελεί το επιστέγασμα των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν περίπου μια δεκαετία και οι οποίες κορυφώθηκαν το Δεκέμβριο του 2013 όταν εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για την υλοποίηση του έργου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα και έχει ορίζοντα υλοποίησης τα τρία χρόνια.

Όσον αφορά την Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρή θάλασσα, ή Θάλασσα Αραβά, κατά την Παλαιά Διαθήκη, ή Μπαχρ Λουτ (σσ. θάλασσα του Λωτ) κατά τους Άραβες, ή Ασφαλτίτις λίμνη κατά τους αρχαίους Έλληνες, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ.

Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια τηςΜεσογείου, (αρνητικό υψόμετρο), κάτι που τη κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, ενώ είναι επίσης το υδάτινο σώμα με τη μεγαλύτερη αλμυρότητα.

Η αποστράγγιση των υδάτινων πόρων της Νεκράς Θάλασσας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, όταν το Ισραήλ, η Συρία και η Ιορδανία ξεκίνησαν να αποτρέπουν νερά από τον ποταμό Ιορδάνη, την κύρια πηγή νερού για τη Νεκρά Θάλασσα, για σκοπούς αγροτικής και ιδιωτικής κατανάλωσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμάται πως η στάθμη της θάλασσας μειώνεται κατά ένα μέτρο το χρόνο, με την εισροή υδάτων από τον ποταμό Ιορδάνη να έχουν μειωθεί κατά 95 τοις εκατό τα τελευταία 50 έτη. Εάν δε βρεθεί κάποια λύση όπως το προτεινόμενο έργο, τότε βρίσκεται σε πορεία ολικής αποξήρανσης έως το 2050, πράγμα που θέλουν να αποφύγουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη καθώς αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και είναι από τα αγαπημένα τουριστικά θέρετρα τόσο από την πλευρά της Ιορδανίας, όσο και από την πλευρά του Ισραήλ.

Πηγή: Econews

Keywords
Τυχαία Θέματα