ΥΠΑΜ: Το ΝΟΤΑΜ να προβληματίσει τους εταίρους μας

Δεν πρέπει να απασχολήσει μόνο εμάς η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, αλλά πρέπει να απασχολήσει και τους εταίρους μας και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, σχολιάζοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εκδώσει ΝΟΤΑΜ, δεσμεύοντας περιοχές του Αιγαίου για σκοπούς στρατιωτικών ασκήσεων, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της

ημερίδας «Μέρες Σταδιοδρομίας» που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Ευμένιου Παναγιώτου (ΚΕΝ Λεμεσού), ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε πως η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Αυτό βεβαίως δεν πρέπει να απασχολεί μόνο εμάς αλλά πρέπει να απασχολεί και τους εταίρους μας και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.

Ερωτηθείς και για την αντίδραση που προκάλεσε σε διεθνείς κύκλους η υπογραφή στρατιωτικών συμφωνιών με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Άμυνας υπέδειξε ότι η Κύπρος δεν έχει πράξει τίποτα περισσότερο από αυτό που πράττουν άλλες χώρες, «δηλαδή να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να διαμορφώνει τη στρατηγική της με βάση τα εθνικά της συμφέροντα». Από εκεί και πέρα, συνέχισε, ως κράτος-μέλος της ΕΕ κινούμαστε στα πλαίσια των κοινών πολιτικών και εντός της ΕΕ και η Κύπρος «δεν έχει διαφοροποιηθεί ποσώς» από αυτές τις κοινές πολιτικές.

Ο κ. Φωκαϊδης υπενθύμισε πως η Ρωσία είναι μια χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που παραδοσιακά στηρίζει την Κύπρο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είναι μια χώρα με την οποία παραδοσιακά διατηρούμε στενές φιλικές σχέσεις και η οποία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου, από τη δεκαετία του 90’, «σε μια εποχή που άλλοι αρνούνταν να προμηθεύσουν την Κύπρο με στρατιωτικό υλικό», έχουμε υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Μετά από 20 χρόνια, συμπλήρωσε, υπήρχε ανάγκη ανανέωσης αυτής της αμυντικής συνεργασίας και για σκοπούς συντήρησης οπλικών συστημάτων και ανταλλακτικών αλλά και μιας επικαιροποίησης, προκειμένου να λαμβάνει υπόψη τις νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, είτε αυτές έχουν σχέση με την τρομοκρατία, τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, την πειρατεία, τις ασύμμετρες απειλές, την ανάγκη για διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ανθρωπιστικών αποστολών κλπ.

«Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο ναυτικής συνεργασίας που αποτελεί ουσιαστικά εφαρμοστικό πρόγραμμα σε σχέση με την ανάγκη επικαιροποίησης της συνεργασίας για να ανταποκρίνεται και σε αυτές του νέου τύπου απειλές που υπάρχουν σήμερα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα