Σύλληψη Γάλλου ρεπόρτερ- Δεν τολμάει να «κουνηθεί» κανείς στην Άγκυρα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Εκβιάζει και απειλεί η Τουρκία μετά την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με συνεχείς προσαγωγές και συλλήψεις ενώ οι κινήσεις των πολιτών βρίσκονται κάτω από απόλυτο έλεγχο. Μετά την φυλάκιση του αρχισυντάκτη αλλά και πολλών υπαλλήλων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, φυλακίστηκε και ο Ακίν Αταλάι, διευθυντής της εφημερίδας.

Η Άγκυρα όμως φαίνεται πως αγριεύει τη στάση της και τα βάζει ακόμα και με

ξένα μέσα που βρίσκονται στη χώρα για να ολοκληρώσουν το δημοσιογραφικό τους έργο. Χθες βράδυ, ένας Γάλλος δημοσιογράφος τέθηκε υπό κράτηση, με την κατηγορία συμμετοχής του σε ρεπορτάζ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ο Ολιβιέ Μπερτράν προσήχθη ενώ εργαζόταν ως ρεπόρτερ στην επαρχία Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η επαρχία του Γκαζιάντεπ, που βρίσκεται πολύ κοντά στην εμπόλεμη Συρία, αποτελεί καταφύγιο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων ενώ δέχεται συνεχώς τρομοκρατικά χτυπήματα από τους ανελέητους τζιχαντιστές.

Μαζί με τον Μπερτράν, συνελήφθη και ένας τούρκος φωτοειδησεογράφος που τον συνόδευε αλλά εκείνος λίγες ώρες μετά αφέθηκε ελεύθερος.

Η επικεφαλής του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Les Jours, Ιζαμπέλ Ρομπέρ, μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και εξέφρασε την ανησυχία της, καθώς και τη δυσαρέσκεια της για την στάση της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, περιμένουμε νέα του», δήλωσε η Ρομπέρ, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο εναντίον του Γάλλου Μπερτράν.

Άμεση ήταν η αντίδραση και του Γενικού Διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα που έκρινε την παράνομη ενέργεια των τουρκικών Αρχών σαν μία προσπάθεια της Άγκυρας να εκφοβίσει.

Ο αντιπρόσωπος των RSF στην Τουρκία, Ερόλ Εντέρογλου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε πως η απελευθέρωση του Μπερτράν εξαρτάται από την απόφαση του κυβερνήτη Γκαζιάντεπ και πιθανόν να μείνει υπό κράτηση για αρκετές ημέρες.

Ο Εντέρογλου, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο δημοσιογράφο, την ώρα που τα περιπολικά τον μετέφεραν σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Αυτή είναι η πρακτική πριν κάποιος προφυλακιστεί, όπως δήλωσε. Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Άγκυρα ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον δημοσιογράφο και με τις τουρκικές αρχές.

Η κατάσταση στην Τουρκία μοιάζει με τεντωμένο σχοινί τους τελευταίους μήνες. Πολιτικά πρόσωπα αλλά και δημοσιογράφοι που ανήκουν στο αντιπολιτευτικό μέτωπο, βρίσκονται στο στόχαστρο και η μία σύλληψη διαδέχεται την άλλη. Οι ξένοι δημοσιογράφοι και ρεπόρτερ παρακολουθούνται στενά και όπως καταγγέλλουν οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει ιδιαίτερα δύσκολες.

Όλα αυτά καταγράφουν τη σύλληψη του Γάλλου Ολιβιέ Μπερτράν σαν το κερασάκι στην τούρτα, την στιγμή που η Άγκυρα έχει ανοίξει ευθέως μέτωπο με τις Βρυξέλλες και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη δείχνει να δυσανασχετεί με τις εξελίξεις της χώρας ου κρίνουν ως εξαιρετικά επικίνδυνες.

Το άρθρο Σύλληψη Γάλλου ρεπόρτερ- Δεν τολμάει να «κουνηθεί» κανείς στην Άγκυρα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα