Συλλήψεις τζιχαντιστών σε Ιταλία και Κόσσοβο

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αστυνομικές και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες όλων σχεδόν των κρατών της Ευρώπης για να προλάβουν πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες από άτομα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τους τζιχαντιστές του λεγόμενου ισλαμικού κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικές αρχές σε Ιταλία και Κόσοβο, προχώρησαν σε συλλήψεις τεσσάρων ατόμων με την κατηγορία στήριξης της τρομοκρατικής δράσης και υποκίνηση του φυλετικού μίσους. Η επιχείρηση, που ήταν κοινή,

ονομάστηκε «Βαν Νταμ» και, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, «επέτρεψε την εξάρθρωση τρομοκρατικής ομάδας που με την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διέδιδε την ιδεολογία του τζιχάντ».

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν από τις ιταλικές Αρχές, σε αναρτήσεις τους ενός εκφράστηκαν απειλές σε βάρος του Πάπα, ενώ ένας εκ των συλληφθέντων είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο το μήνυμα «μην το ξεχάσετε, δεν θα υπάρξει επόμενος Πάπας μετά από αυτόν, αυτός είναι ο τελευταίος».

Τρεις από τις συλλήψεις έγιναν στην Ιταλία και μία, εκείνη του φερόμενου εγκεφάλου της ομάδας, στο Κόσοβο. Επίσης έγιναν έφοδοι και στις ιταλικές πόλεις της Βιτσέντσα, Περούτζια και Μπρέσια, ενώ εισαγγελικές αρχές κάνουν λόγο για «δείκτες επικίνδυνου θρησκευτικού φανατισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα