Στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Σήμερα (Τετάρτη) στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί τελικώς η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, ωστόσο πήρε παράταση προκειμένου να γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις με το κλιμάκιο της τρόικας, ώστε να κλείσουν τα «ανοιχτά μέτωπα».

«Κρίναμε σκόπιμο, από τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση σε τεχνικές λεπτομέρειες,

να δώσουμε μία μέρα ακόμα στις συζητήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμα ανοιχτά».

Δεν έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» για τις απολύσεις στο δημόσιο

«Αγκάθι» παραμένει το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, τη στιγμή που ο καθορισμός προγράμματος κινητικότητας και απολύσεων ως το τέλος του 2014 είναι προαπαιτούμενο για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ως τώρα η τρόικα επιμένει σε λεπτομερή χρονική και ποσοτική καταγραφή των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση των 25.000 απομακρύνσεων, καθώς δεν έχουν πειστεί για το δίδυμο σχήμα διαθεσιμότητας – κινητικότητας.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης προσωπικού με αποχωρήσεις που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά, το οποίο θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων σε αριθμό μεγαλύτερο των 150.000 μέχρι το 2015, και παράλληλα την εφαρμογή της κινητικότητας για 25.000 υπαλλήλους εντός του 2013, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα πρέπει να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα με προοπτική απόλυσης το 2014.

Τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα

Πολλά είναι τα θέματα που έχουν μείνει «ανοιχτά», καθώς υπάρχει ασυμφωνία τρόικας-κυβέρνησης. Τόσο η μη επίτευξη του στόχου σε έσοδα και δαπάνες, όσο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ζητήματα που δεν έχουν οριστικοποιηθεί, με την τρόικα να ασκεί πιέσεις.

Στα άλλα εκκρεμή ζητήματα, παραμένει η επιταγή της τρόικας να παραμείνει και φέτος το ειδικό τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ δεν έχει βρεθεί λύση για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και των ενυπόθηκων δανείων.

Παράλληλα, η τρόικα εκφράζει το φόβο της για κίνδυνο αύξηση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ έθεσε το θέμα των ελλιπών ελέγχων των δημοσιονομικών επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης..

Keywords
Τυχαία Θέματα