Στον «αέρα» η πολιτική συμφωνία με τους δανειστές-Νέα μέτρα «προ των πυλών»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο επίτευξης πολιτικής λύσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που να περιλαμβάνει μια συνολική αλλά και αποτελεσματική λύση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Εξάλλου η χθεσινή ματαίωση της συνάντησης των δανειστών στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα καταδεικνύει πως δεν υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ των δανειστών για την δρομολόγηση μιας θετικής για την Αθήνα λύσης.

Νέα

μέτρα προ των πυλών

Η απόφανση της εκπροσώπου του Γερμανικού υπουργείου οικονομικών πως μια έκτακτη συνάντηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι «αχρείαστη» , καθιστά σαφές πως το Βερολίνο δεν θέλει να εμπλακεί σε μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος υπενθυμίζοντας διαρκώς και επιτακτικά πως θα ληφθούν μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα μέχρι το 2018, ενώ η συζήτηση για τα μακροπρόθεσμα μέτρα και για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ανοίξει μετά το πέρας του ελληνικού προγράμματος.

Αυτή η στάση της Γερμανίας που άλλωστε «δίνει τον τόνο» στο μπλοκ των δανειστών, έχει ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή νέου πακέτου μέτρων, δηλαδή τέταρτου μνημονίου, στο οποίο αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς σε χθεσινή του ομιλία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης λέγοντας χαρακτηριστικά «αν η μείωση των πλεονασμάτων επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, τότε θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε ένα τριετές πρόγραμμα στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων».

Έθεσε σαφώς δηλαδή ως ισχυρή πιθανότητα, αυτή της λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, επισημαίνοντας ακόμη περισσότερο πως βασική παράμετρος στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το χρέος όπως και η ποσοτική χαλάρωση να δρομολογηθούν άμεσα ώστε όπως τόνισε να «υπάρξει ο χρόνος να γίνουν αρκετές δοκιμαστικές πράξεις δανεισμού, ώστε να μη συμβεί ότι και το 2014, όταν η έκδοση ενός ομολόγου αποδείχτηκε επιτυχής, αλλά η αμέσως επόμενη κατέληξε σε φιάσκο».

Ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση επεσήμανε περαιτέρω : «Το κακό νέο είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι θέλει επιτέλους η ΝΔ; Την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το «πάγωμα» και την αναδιαπραγμάτευση της ή μήπως στην πραγματικότητα, ποντάροντας στην αποτυχία της χώρας, ζητά αυτοβούλως τέταρτο μνημόνιο; Ευτυχώς, όμως, και σ’ αυτό το σημείο η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να είναι θορυβώδης, όμως, δεν μπορεί να ανατρέψει τη ροή των γεγονότων», καταδεικνύοντας την έκδηλη δυστοκία της κυβέρνησης να επιτύχει μια αναίμακτη πολιτική συμφωνία χωρίς την επιβολή νέων δημοσιονομικών και φορολογικών μέτρων.

Το άρθρο Στον «αέρα» η πολιτική συμφωνία με τους δανειστές-Νέα μέτρα «προ των πυλών» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα