Διάγγελμα Αναστασιάδη: «Η Τουρκική πλευρά ευθύνεται για το ναυάγιο» – «Δεν θα αφήσω να χαθεί η ελπίδα»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, απευθύνθηκε διάγγελμα στους πολίτες της χώρας σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία κατά τις διαβουλεύσεις στο Μοντ Πελεράν»

Ο κ. Αναστασιάδης εμφανίστηκε αποφασισμένος να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα για να αρχίσει και πάλι ο διάλογος.

«Δεν θα αφήσω να χαθεί η ελπίδα, όσο αυτό εξαρτάται από τα δικά μου χέρια», είπε χαρακτηριστικά.

«Λυπούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν στην αποτυχία»

«Η σημερινή ομιλία θα ήθελα να αφορούσε την ενημέρωση περαιτέρω προόδου, λυπούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν στην αποτυχία», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «δε θα μπει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών».

Ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως υπήρξε προσπάθεια από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς να συνδεθεί το εδαφικό με την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και την πολυμερή διάσκεψη. Αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι υπήρξε κατάληξη, με ελάχιστες αποκλίσεις, στις διαβουλεύσεις για την έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας και έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις στη συζήτηση για τις ακτογραμμές κάθε πολιτείας. Όπως όμως τόνισε παρέμειναν οι βασικές διαφορές επί του αριθμού των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Τα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι δύο ηγέτες, είχαν συμφωνήσει από την πρώτη τους συνάντηση στην Ελβετία ότι οι συζητήσεις τους θα επικεντρώνονταν στα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού: Το ποσοστό εδάφους κάθε πλευράς, τον αριθμό των ε/κ προσφύγων οι οποίοι θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση και η έκταση των ακτογραμμών για την κάθε πλευρά. Προς απόδειξη της πολιτικής του βούλησης, είπε ο κύπριος πρόεδρος, αποδέχθηκε να καθοριστούν τα κριτήρια για το εδαφικό με ελαφρά απόκλιση, ενώ αποδέχθηκε και αποκλίσεις σε σχέση με την παραμονή Τ/κ υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα ίσχυε και για τους Ε/κ στην ευρύτερη περιοχή της Καρπασίας.

Η συμφωνία που επήλθε επί του ποσοστού εδάφους της τουρκοκυπριακής πλευράς, ήταν 28,2% (πρόταση της Ε/κ πλευράς) με 29,2% (πρόταση της Τ/κ πλευράς).

Το θέμα με την επιστροφή των προσφύγων

Αναφορικά με το θέμα της επιστροφής προσφύγων, είπε ότι με βάση εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών θα έπρεπε να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση 78,247 πρόσφυγες το ελάχιστο ή 94,484 το μέγιστο. Ο αρχικός αριθμός που δόθηκε από την Ε/κ ήταν επιστροφή προσφύγων από 78.000 μέχρι 92.000. Ο κ. Ακιντζί, πρότεινε αρχικά επιστροφή αριθμού της τάξης των 55.000 και ακολούθως από δέχθηκε 65.000. «Ήταν εμφανής η πρόθεση διασύνδεσης του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Απέρριψα σαν απαράδεκτη την πρόταση και επέμεινα στους αριθμούς με τις εκτιμήσεις των ΗΕ», είπε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ωστόσο ότι έκανε συμβιβαστικές προτάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Η τ/κ πλευρά όμως δεν επεδείκνυε την απαραίτητη ευελιξία.

O κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλει εμπράκτως στην επανέναρξη του διαλόγου, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος από το σημείο που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν.

«Εγώ συνομιλώ μόνο με τον κ. Τσίπρα και όχι με τον κ. Κοτζιά»

Αναφερόμενος στο θέμα των δύο φάσεων των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι αναβολή ζητήθηκε επειδή έπρεπε να νιώθει βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει σε μια πολυμερή. «Δεν ήμουν εξουσιοδοτημένος να αποδεχτώ οτιδήποτε στην πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν, καθώς θα έπρεπε να λάβω έγκριση της Ελλάδας για να συμφωνήσω σε πολυμερή που θα συμμετείχε και η ίδια». Μετά από επικοινωνίες, «οι εύλογες ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπεράστηκαν και ορίστηκε καταρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης» ανέφερε και πρόσθεσε πως η συνεργασία με τον έλληνα πρωθυπουργό υπήρξε άριστη και η στήριξη του ήταν αμέριστη. Ερωτηθείς πάντως για δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ρόλο του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Εγώ συνομιλώ με τον έλληνα πρωθυπουργό και η συνεννόησή μας είναι άριστη. Όπως άριστη είναι και η συνεννόηση με τα περισσότερα κόμματα».

«Δεν θα αφήσω την ελπίδα να χαθεί, όσο εξαρτάται από τα δικά μου χέρια»

«Θα ήθελα να επαναλάβω προς τον κυπριακό λαό είναι η αποφασιστικότητά μου να συνεχίσω την προσπάθεια για αποκατάσταση της αδικίας και του απαράδεκτου status quo που υπάρχει. Η ελπίδα δεν θα επιτρέψω να χαθεί, όσο εξαρτάται από τα δικά μου χέρια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύπριος πρόεδρος.

Το άρθρο Διάγγελμα Αναστασιάδη: «Η Τουρκική πλευρά ευθύνεται για το ναυάγιο» – «Δεν θα αφήσω να χαθεί η ελπίδα» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
διακαναλικη αναστασιαδη
Τυχαία Θέματα