Στο στόχαστρο του ΥΠ.ΟΙΚ. οι εκπρόθεσμες δηλώσεις

Να εξαιρούνται από την δυνατότητα αξιοποίησης των εννέα δόσεων για την καταβολή του φόρου, προβλέπει η υπό εξέταση ρύθμιση για τους φορολογουμένους οι οποίοι θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους, που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους να εξαιρούνται από τη δυνατότητα αξιοποίησης του μεγάλου αριθμού των δόσεων για την καταβολή του φόρου.

Επίσης, από το υπ. Οικονομικών υπενθυμίζεται το ότι για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων ο νόμος προβλέπει

την κατάργηση του αφορολογήτου για τους εκπροθέσμους, οι οποίοι θα επιβαρύνεται και με προσαυξήσεις.

Η στάση αυτή του ΥΠ.ΟΙΚ. έρχεται μετά από τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς μέχρι τώρα -πέντε μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας- δεν έχουν υποβάλλει δήλωση 1,8 εκατομμύρια φορολογουμένων.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με την ταχυδρόμηση και της τέταρτης σειράς 1.937.343 σημειωμάτων.

Από το σύνολο των εκκαθαριστικών που έχουν αποσταλεί έως τώρα στους φορολογουμένους, ο μέσος φόρος που προκύπτει ανέρχεται στο ποσό των 1.540 €, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, το υπ. Οικονομικών προωθεί ευνοϊκή -για τους φορολογουμένους- ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των επαχθών φοροεπιβαρύνσεων στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων, έως και σε εννέα δόσεις.

Η ρύθμιση -που συζητήθηκε με την τρόικα- θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους φορολογουμένους οι οποίοι θα έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση.

Όμως, όσοι στείλουν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα, όχι μόνο δεν θα έχουν την ευκαιρία να εξοφλήσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα σε περισσότερες δόσεις, αλλά, θα επιβαρυνθούν με επιπλεόν φόρο, καθώς θα απολέσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 €.

Με την κίνηση αυτή, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να πιέσει τους φορολογουμένους που έχουν αφήσει την υποβολή της δήλωσής τους για την τελευταία στιγμή, να σπεύσουν να την υποβάλουν άμεσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα