Στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός για την σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μια σημαντική ημέρα η αυριανή, καθώς ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στην σύνοδο των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα λάβει χώρα στο Παρίσι και στην οποία έχουν προσκληθεί όλοι οι αρχηγοί κομμάτων που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και ηγούνται ή συμμετέχουν σε κυβερνήσεις. Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος Ευρωπαίος Πρωθυπουργός από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που έχει προσκληθεί.

Το βασικό πολιτικό διακύβευμα της συνάντησης

Βασικός στόχος της αυριανής συνάντησης είναι να ιχνηλατηθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας κοινής πολιτικής στάσης των Ευρωπαίων ηγετών του «προοδευτικού στρατοπέδου», στην επικείμενη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα με βασικό ζήτημα το πρόσφατο Brexit.

Σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις που απηχούν τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί την υιοθέτηση εκ μέρους των σοσιαλιστών ηγετών μιας κοινής κατεύθυνσης σε ότι αφορά στα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, στον αντίποδα των ηγεμονικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ παράλληλα ο Α. Τσίπρας , πρόκειται να καταδείξει την αναγκαιότητα αποκρυστάλλωσης μιας κοινής πολιτικής για το άσυλο για το σύνολο των κρατών- μελών της ΕΕ.

Ταυτόχρονα κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία συμμαχιών, κυρίως με την Γαλλία, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα δίκτυο υποστήριξης ενόψει και της δεύτερης αξιολόγησης από τους Θεσμούς τον προσεχή Οκτώβρη.

Προπομπός για την Σύνοδο του «Νότου» στην Αθήνα

Επιπρόσθετα, η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για την επικείμενη Σύνοδο των χωρών της Μεσογείου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 8 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή Γαλλίας,Ιταλίας,Ισπανίας,Πορτογαλίας,Μάλτας και Κύπρου.

Με διακηρυγμένη την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης η συγκεκριμένη σύνοδος να αποτελέσει ένα «πολιτικό μανιφέστο» ενάντια στην λιτότητα και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης στην προσπάθεια της απομείωσης του ελληνικού χρέους, όπως και για την διαμόρφωση μια κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό ζήτημα σε μια συγκυρία που λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, αυτό βρίσκεται σε φάση αναζωπύρωσης.

Να σημειωθεί ότι η διεθνής δραστηριότητα του Αλέξη Τσίπρα θα συνεχισθεί με αμείωτη ένταση, καθώς στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου της ΕΕ στην Μπρατισλάβα θα έχει έχει συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελλα Μέρκελ, με την οποία άλλωστε θα συναντηθεί ξανά, στην ειδική διάσκεψη του ΟΗΕ για το προσφυγικό ζήτημα που θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη μέσα στον Οκτώβρη.

Το άρθρο Στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός για την σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα