Στο μυαλό του Λουκά Παπαδήμου

-Γιατί πήρε «προίκα» από τις Βρυξέλλες

-Η τακτική με το καρότο και το μαστίγιο για τη χώρα μας

-Τα σενάρια για την παραμονή του και μετά τις εκλογές

Ευρύτερη σημασία προσλαμβάνει η στήριξη που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην τελευταία συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Το θέμα της ανάπτυξης, που βρέθηκε

στο επίκεντρο, συνδέεται ευθέως και με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Και φαίνεται ότι σε πολλούς κύκλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ωριμάζει η ιδέα ότι ο κ. Παπαδήμος θα μπορούσε να μην είναι ένας μεταβατικός μόνο πρωθυπουργός.

Η συγκυρία αυτή είναι κομβική για πολλούς λόγους. Οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς. Εν όψει μάλιστα των εκλογών οι καταστάσεις γίνονται ακόμη πιο εύθραυστες. Κι αν δεν υπάρξει κάποια μείζονα ανατροπή των συμφωνηθέντων, θα πρέπει μέχρι τις αρχές Μαΐου να στηθούν οι εθνικές κάλπες. Επομένως σε αυτό περίπου το δίμηνο αναγνωρίζεται ότι θα κριθεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η προσπάθεια αλλαγής του πολύ άσχημου κλίματος, που επικρατεί σήμερα.

Ο κ. Παπαδήμος έφυγε από τις συναντήσεις του με τον κ. Μπαρόζο και τους άλλους επιτρόπους της Ε.Ε. με μια σημαντική « προίκα», η οποία μπορεί να αποδειχθεί, υπό προϋποθέσεις, πολύτιμη για τον ίδιο, το πολιτικό σύστημα και -πρωτίστως- για τη χώρα.

Ζητούμενο η ανάπτυξη

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό βέβαια ότι σημαντικά βήματα για την απορρόφηση αναπτυξιακών κονδυλίων έχουν γίνει εδώ και αρκετούς μήνες, έστω κι αν τα «πλάκωνε» το βάρος των αλυσιδωτών μέτρων, που ανακοίνωνε ταυτόχρονα η κυβέρνηση. Τώρα πάντως το μήνυμα που δίνεται είναι ότι και οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πως δεν πρόκειται να μπει πάτος στο βαρέλι και να φανεί φως στο βάθος του τούνελ για την Ελλάδα, αν δεν δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη. Μέχρι και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε εμφανώς διαφορετικούς τόνους από τις παλαιότερες δηλώσεις του, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι προτείνει «να διοριστεί ένας επίτροπος μέσα στην Κομισιόν, που θα ασχολείται πρωτίστως με την πολιτική ανάπτυξης προς χάριν της Ελλάδας, γιατί τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, σοβαρά και η απελπισία του ελληνικού λαού είναι αυτή τη στιγμή ανησυχητική, ώστε πρέπει να αποδείξουμε ότι ένας επίτροπος ασχολείται αποκλειστικά με την αναπτυξιακή πολιτική προς όφελος της Ελλάδας».

Τα δεδομένα που φθάνουν στις Βρυξέλλες -και προκύπτουν άλλωστε και από τις δημοσκοπήσεις- δείχνουν ότι στην Ελλάδα τα όρια της κοινωνικής οργής αρχίζουν να ξεπερνιούνται. Μπορεί μάλιστα να μην πάρουν τοn χαρακτήρα κινητοποιήσεων και αναταραχών, αλλά διαπιστώνεται μια «βουβή» συσσώρευση αντίδρασης, που περιμένει τις εκλογές για να εκδηλωθεί. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ένα στοιχείο που πυροδοτεί από τώρα ανησυχίες στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Το αίνιγμα των εκλογών

Είναι κοινό μυστικό ότι οι δανειστές θα προτιμούσαν οι εκλογές να γ

Keywords
Τυχαία Θέματα