ΕΕ: 25 χώρες υπέγραψαν το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο

Υπεγράφη σήμερα από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, καθώς η Μεγάλη Βρετανία και η Τσεχική Δημοκρατία αρνήθηκαν να υπογράψουν.

Όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωση».

«Πιστεύω ότι είναι ένα ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι διδαχθήκαμε από την κρίση, ότι κατανοήσαμε το μήνυμα που έστειλαν οι

αγορές», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ειδικότερα, στο σύμφωνο προβλέπεται η καθιέρωση δημοσιονομικών κανόνων για τη δημοσιονομική ισορροπία και η επιβολή κυρώσεων εναντίον των χωρών που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

Από εδώ και πέρα, για να εφαρμοστεί το σύμφωνο, θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 12 χώρες, ενώ όποια χώρα δεν το επικυρώσει, δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα