Πράσινο φως και βλέπουμε…

-Τον Μάρτιο οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα

Στις 9 Μαρτίου θα απελευθερωθεί το συνολικό δανειοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα, αφού προηγουμένως θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων και υπό την προϋπόθεση ότι θα σημειωθεί υψηλή συμμετοχή ιδιωτών και εφόσον η τρόικα αποτιμήσει θετικά τα όσα έχει πράξει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους εταίρους.

Οι Ευρωπαίοι ενέκριναν όμως την έκδοση των εγγυήσεων από τον προσωρινό μηχανισμό ( EFSF) και την αναχρηματοδότηση των τραπεζών.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Στην ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κατά τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Οι υπουργοί εξουσιοδοτούν το EFSF να εφαρμόσει τον μηχανισμό ενίσχυσης εγγυήσεων. Αυτό προβλέπει την απόκτηση από τον EFSF ενός σχήματος επαναγοράς για την καταλληλότητα των τίτλων, που εκδίδει ή εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση, για την χρήση τους ως collateral (εγγυήσεων) προς την ΕΚΤ. Οι υπουργοί συμφώνησαν ακόμα σε ένα μηχανισμό σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα ρευστότητας. Επιπρόσθετα, οι υπουργοί εξουσιοδοτούν την έκδοση από το EFSF ομολόγων για τη χρηματοδότηση της συνεισφοράς της ευρωζώνης στο PSI και την αποπληρωμή των τόκων των ελληνικών ομολόγων. Το Eurogroup, ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι ένα επιτυχημένο PSI, με υψηλό ποσοστό συμμετοχής και μια τελική θετική αξιολόγηση όλων των προαπαιτούμενων πράξεων, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις, τόσο για την έκδοση των ομολόγων του EFSF, όσο και για το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα».

Υπογραφή πέντε συμβάσεων

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, πέραν του μνημονίου συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα που υπέγραψε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, υπέγραψε επίσης πέντε συμβάσεις με τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ: Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την ΕΚΤ και το ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά την εφαρμογή του PS, τη σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται η ανταλλαγή των ομολόγων από τον επίσημο τομέα, τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής και, τέλος, τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης μεταξύ επίσημου (OSI) και ιδιωτικού τομέα (PSI).

Ο ISDA (International Swaps and Derivatives Association-Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων), πάντως, αρμόδιος οργανισμός για τον χαρακτηρισμό μιας πράξης ως πιστωτικού γεγονότος, αποφάνθηκε ότι το ελληνικό PSI δεν συνιστά τέτοια περίπτωση.

Και πάλι… μενού η Ελλάδα

Η Ελλάδα εντωμεταξύ παραμένει το… αγαπημένο θέμα των Γερμανών πολιτικών, με τον καθένα να λέει ό,τι θέλει για τη χώρα μας. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε βίντεο στο οποίο συνομιλεί με πολίτες και δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, εμφαν

Keywords
Τυχαία Θέματα