Στο… εκτελεστικό απόσπασμα των διεθνών ΜΜΕ

-Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε από τα ξένα μαζικής ενημέρωσης ως ένα σοβαρό ευρωπαϊκό ζήτημα, που αφορούσε και άλλα ισχυρότερα κράτη-μέλη, αλλά αντιθέτως δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δαιμονοποίηση καθετί ελληνικού.

-Οι περισσότερες αρνητικές αναφορές για την χώρα μας προήρθαν από τη Γερμανία, με «πιστούς» ακόλουθους τους Βρετανούς και τους Γάλλους…

Ρεπορτάζ: Βάσω Κίτσιου

Στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας βρέθηκε η Ελλάδα

τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα από μια σειρά δυσάρεστων κυρίως ειδήσεων, που «έντυσαν» εκατοντάδες πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου και αποτέλεσαν το πρώτο θέμα σε δεκάδες δελτία ειδήσεων ανά τον κόσμο. Η ελληνική κρίση και οι συνέπειές της αντιμετωπίστηκαν από τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως ένα ευρωπαϊκό θέμα, δεδομένου ότι το διακύβευμα ήταν τεράστιο, τόσο για την Αμερική, όσο και την Ευρώπη.

Άλλωστε, μια πιθανή πτώχευση της χώρας μας θα κλόνιζε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία και τη σταθερότητα όχι μόνο του ευρώ, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ξένοι δημοσιογράφοι, ωστόσο, δεν περιορίστηκαν στη μετάδοση των ειδήσεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, κάνοντας συχνά λόγο, μεταξύ άλλων, για αναξιοκρατία, φοροδιαφυγή και ένα διογκωμένο, «δυσκίνητο» ελληνικό δημόσιο. Παρουσίασαν ένα κράτος «βουτηγμένο» στη διαφθορά, στηριζόμενο σε «πλασματικές στατιστικές», όπου όλα δύναται να λειτουργούν τέλεια, αρκεί να προηγείται το…«φακελάκι».

Στο «έλεος» του διεθνούς τύπου

«Απατεώνες στην Ευρώ-Οικογένεια» ήταν ο κεντρικός τίτλος του περιοδικού «Focus» πριν δυο χρόνια. «Η Αθήνα παίζει κορώνα-γράμματα το ευρώ», έγραφε η γαλλική «Liberation», με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» να αναφέρει στο εξώφυλλο του πως «Η Ελλάδα χρεοκόπησε». «Πουλήστε τα νησιά σας και την Ακρόπολη μαζί» ήταν ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας «Bild Zeitung», ενώ κάποιοι άλλοι, όπως για παράδειγμα το «Ελληνική ρουλέτα» και «Η Ελλάδα προκαλεί σοκ στην Ευρώπη», ήταν μερικοί ακόμα από τους τίτλους, που «πούλησαν» αρκετά σε ξένες εφημερίδες.

Ενδεικτικά, τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στην βρετανική εφημερίδα «The Times» αντιστοιχούν στο 48% των άρθρων, ποσοστό που δεν απέχει πολύ από το 45% της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro». Μια πιο ουδέτερη στάση κράτησε η ισπανική «El pais» στο 75% των άρθρων της, ενώ τις περισσότερες αρνητικές αναφορές προς την Ελλάδα στην Ευρώπη περιέχει ο λόγος της γερμανικής «Die Zeit» με ποσοστό 60%.

«Ελληνικός λαός και πολιτικοί στο ίδιο… τσουβάλι»

Όπως όλα δείχνουν, η κάλυψη της κρίσης από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έγινε με πλήρη αντικειμενικότητα. «Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, κυρίως στη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία, δεν υπήρξαν αντικειμενικά απέναντι στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανταποκρίτρι

Keywords
Τυχαία Θέματα