Στην εφηβεία ξεκινά ο εθισμός σε ναρκωτικά και αλκοόλ...

Μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε Αμερικανούς εφήβους, έδειξε ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν κάνει χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών μέχρι να ενηλικιωθούν και οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι πολλά από τα παιδιά αυτά αποκτούν εθισμό για τις συγκεκριμένες ουσίες στη ζωή τους.

Η μελέτη που διεξήχθη σε τουλάχιστον 10.000 εφήβους και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of General Psychiatry, διαπιστώνει ότι σχεδόν 4 στους 5 εφήβους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ και τουλάχιστον το 15% έχει κάνει κατάχρηση μέχρι να ενηλικιωθεί.
Επίσης τρομακτικό είναι ποσοστό των εφήβων, που έκαναν υπερβολική χρήση

ναρκωτικών (σε ποσοστό σχεδόν 16%), μέχρι να συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.
«Στην εφηβεία είναι που αρχίζουν οι διαταραχές από τις καταχρήσεις ουσιών για τα περισσότερα άτομα και "τότε ριζώνει" το πρόβλημα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τζόελ Σουέντσεν, διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας του Μπορντό στη Γαλλία.

Ακόμη σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το 18% των ενηλίκων πληροί τις προδιαγραφές για κατάχρηση αλκοόλ στη διάρκεια της ζωής και το 11% πληροί τα κριτήρια για υπερβολική χρήση ναρκωτικών, ενώ κάτι που επισημάνθηκε στην μελέτη είναι η πρώιμη έναρξη χρήσης ουσιών για τουλάχιστον ορισμένους από τους χρήστες.

Από σχεδόν 3.700 εφήβους, ηλικίας 13 και 14 ετών, σχεδόν το 10% έπινε τακτικά αλκοόλ, κάτι που σημαίνει περίπου 12 ποτά σε ένα χρόνο, αριθμός που αυξήθηκε στο 50% των σχεδόν 2.300 εφήβων ηλικίας 17 με 18 ετών, που ερωτήθηκαν.

Τέλος όσον αφορά στα ναρκωτικά, σχεδόν το 60% των εφήβων είπαν ότι είχαν την ευκαιρία να κάνουν χρήση ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα, η κοκαΐνη, τα ηρεμιστικά, τα διεγερτικά και τα παυσίπονα.

Keywords
Αναζητήσεις
narkotika kai efiveia
Τυχαία Θέματα