Έρχεται ο μεγαλύτερος υπολογιστής του κόσμου...

Η ΙΒΜ, μία από τις πάλαι ποτέ υπερδυνάμεις στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών, έχει βάλει σε εφαρμογή ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, με το οποίο σκοπεύει να αποδείξει στους απανταχού λάτρεις της τεχνολογίας και στους ανταγωνιστές, για ποιο λόγο κυριαρχούσε κάποτε στον συγκεκριμένο τομέα της τεχνολογίας, συμβάλλοντας στην επιστημονική έρευνα για τη διερεύνηση του σύμπαντος.

Έτσι, ο μεγαλύτερος και ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο βρίσκεται υπό

κατασκευή από την εταιρεία IBM και το ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των αναγκών του πιο μεγάλου ραδιοτηλεοσκοπίου, που ονομάζεται SKA. Με το SKA, οι επιστήμονες σκοπεύουν να αναλύσουν το μυστήρια του σύμπαντος , ενώ ο υπολογιστής, που θα κατασκευασθεί, θα ελέγχει και θα λαμβάνει τα δεδομένα από ραδιοτηλεσκόπιο.

Το φιλόδοξο αυτό έργο υπολογίζεται, ότι θα στοιχίσει περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2015.

Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή, λίγα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, όμως σύμφωνα με πληροφορίες ο υπολογιστής θα επεξεργάζεται καθημερινά τεράστιο όγκο δεδομένων, που ισοδυναμεί με τον όγκο πληροφοριών που "ανταλλάσσεται" καθημερινά σε όλους του ιστότοπους στο διαδίκτυο.

Παράλληλα με την κατασκευή του υπολογιστή, θα ξεκινήσει η κατασκευή του πελώριου ραδιοτηλεοσκοπίου, με το οποίο θα συνδέεται ο υπολογιστής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

Επίσης, η τοποθεσία, όπου θα εγκατασταθεί το τηλεσκόπιο, δεν έχει επιλεχθεί ακόμη, όμως ως πιθανότερες μέχρι στιγμής χώρες, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν, φαίνεται να είναι η Αυστραλία ή η Νότιος Αφρική.

Για τη δημιουργία του υπολογιστή και του τηλεσκοπίου θα συνεργαστούν 20 χώρες, με στόχο την μελέτη των μυστηρίων του σύμπαντος και την εύρεση σημαντικών τεκμηρίων για την διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα