Σταματήστε να βάζετε φόρους!

Του Χρήστου Κώνστα

«Δεν υπάρχει καμία φοροεπιδρομή, δεν σκοπεύουμε να βάλουμε κανένα νέο φόρο στα ακίνητα», έλεγε και ξανάλεγε από την τηλεόραση του Μega, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα τελευταία 3 χρόνια οι Έλληνες έχουν βιώσει τη χειρότερη φορολογική επίθεση στα εισοδήματά τους από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους. «Πριν από μερικά χρόνια, το 2009, το έλλειμμα ήταν 15% του ΑΕΠ, τώρα πρέπει να το πάμε στο 3%. Από κάπου πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα. Μου ασκείται κριτική -καλοδεχούμενη-

αλλά είναι θεωρητική. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να μειώναμε φόρους. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προσπαθούμε να βάλουμε και ελεύθερους επαγγελματίες στο φορολογικό “δίχτυ”, -που μέχρι τώρα δήλωναν 5 χιλ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως-, από το 2015 και τους αγρότες με μικρό φορολογικό συντελεστή, ακόμη και τους εφοπλιστές που από το Σύνταγμα απαλλάσσονται από τη φορολογία», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ωστόσο η καταγραφή των φόρων που έχουν επιβληθεί από το 2010 μέχρι σήμερα προκαλεί ίλιγγο. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε πολλές φορές βουλιάζοντας το εμπόριο και την κατανάλωση, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης έστειλε στα ύψη τις τιμές στα καύσιμα τα τσιγάρα και τα ποτά, ενώ οι φορολογούμενοι, την ίδια ακριβώς περίοδο έχασαν τα προνόμια, τις απαλλαγές και τα αφορολόγητα όριά τους. Η «Α» παρουσιάζει σήμερα όλους τους φόρους, που επιβαρύνουν το Ελληνικό Νοικοκυριό από το 2010 μέχρι σήμερα.

- αύξηση ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%

- αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης

- αύξηση τελών κυκλοφορίας

- επιπλέον φόρος 10% έως 30% στους (ήδη υπάρχοντες) φόρους εισαγωγής στα ΙΧ

- επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα (είχαν καταργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2003), ακόμα και για μικρού κυβισμού οχήματα

- έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις

- επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα

- νέα αύξηση ΦΠΑ από 21% σε 23%, του μεσαίου συντελεστή από 10% σε 11% (από 1η Ιουλίου 2010) και από 11% σε 13% (από 1η Ιανουαρίου 2011) και του χαμηλού στο 6,5%.

- αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά 10%

- αύξηση/επέκταση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων

- επιπλέον 10% στους φόρους εισαγωγής αυτοκινήτων

- νέα φορολογική κλίμακα με επιβάρυνση για εισόδημα πάνω από 8.000 ευρώ

- έκτακτη εισφορά σε όσους είχαν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ

- κατάργηση εκπτώσεων φόρου με αποδείξεις

- μετάβαση σε ανώτερη κλίμακα ΦΠΑ του κλάδου εστίασης

- κλιμακωτή αντικειμενικής δαπάνης κατοικίας

- ετήσιο τέλους για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες

- νέος «έκτακτος φόρος» (ΕΕΤΗΔΕ) στις κατοικίες μέσω της ΔΕΗ

- μείωση αφορολόγητου ορίου από τις 8.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ

- αύξηση των εισιτηρίων στις Αστικές Συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ κατά 25%

- πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου το 2013

- κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά

- νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2013

Και τι απαντά ο κ. Γιάννης Στουρνάρας μπροστά σ’ αυτή την χιονοστιβάδα των φόρων; «Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τα νοικοκυριά που είναι κάτω από τις 25 χιλ. ευρώ έχουν όφελος. Μου ασκείται κριτική, αλλά κανείς δεν κάνει προτάσεις. Αν δεν κάνουμε τίποτε, σημαίνει χρεοκοπία. Η χώρα είχε φτάσει σε οριακό σημείο, κινδύνευε να βγει εκτός ευρωζώνης και να χρεοκοπήσει. Εμείς, τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, προσπαθούμε με το μικρότερο δυνατόν κόστος για τον Έλληνα πολίτη να φέρουμε τη χώρα σε βιώσιμη κατάσταση...».

Keywords
Τυχαία Θέματα