Έχεις αυτοκίνητο; Είσαι… πλούσιος!

Από τη Βάσω Κίτσιου

Στην Ελλάδα η διατήρηση ενός ΙΧ αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού αποτελεί κριτήριο πλούτου και αφορμή για αρνητικούς συνειρμούς. Σαν να μην έφταναν τα ήδη αυξημένα φορολογικά τεκμήρια και η φορολογία της βενζίνης και του πετρελαίου που έχει φτάσει στα ύψη, έρχεται τώρα το κράτος, να δώσει τη χαριστική βολή με τον φόρο πολυτελείας, γονατίζοντας

κάθε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου.

Σε κάθε δύσκολη στιγμή για τα δημόσια οικονομικά το αυτοκίνητο από είδος πρώτης ανάγκης «βαφτίζεται» αντικείμενο πλούτου. Έχεις αυτοκίνητο… είσαι πλούσιος.

Αυτή την άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο τους κατόχους των αυτοκινήτων από 1.929 κυβικά και άνω, επαναφέροντας τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες κ.α.

Στο στόχαστρο τα ακριβά αυτοκίνητα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 46, για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά ο φόρος ανέρχεται στο 5% της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο διαβίωσης). Για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης. Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Ο νέος φόρος αφορά περίπου 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και το κράτος εκτιμά πως θα εισπράξει 68 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία 5ετία (2008-2012) έχουν διατεθεί περίπου 82.000 καινούρια αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ. ενώ αν προστεθούν και εκείνα που έχουν ταξινομηθεί από την 1-1-2003 έως και τα τέλη του 2007 τότε ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τις 180.000 αυτοκίνητα.

Καταθέτουν πινακίδες για να γλιτώσουν

Ωστόσο τα πολύ υψηλά τέλη κυκλοφορίας αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες στην κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που κατάθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στις εφορίες προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή του «τέλους κυκλοφορίας» για το 2013 έφτασαν τους 120.000.

Σε περίπου 492.000 φτάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας τα προηγούμενα 3 χρόνια (2009-2011), με το συνολικό αριθμό για την 4ετία 2009-2012 να ανέρχεται στις 612.000, με μείωση πάνω από το 10% των οχημάτων που κυκλοφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών, τα φετινά κρατικά έσοδα από τέλη κυκλοφορίας έφτασαν σε 1,15 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας το στόχο του κρατικού προϋπολογισμού (1,2 δισ. ευρώ).

Όπως ήταν αναμενόμενο η συγκεκριμένη πολιτική φορολόγησης στα ΙΧ αυτοκίνητα προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και έντονη δυσαρέσκεια.

ΣΕΑΑ: αναποτελεσματικός ο φόρος πολυτελείας

Πρώτος και καλύτερος, καταδίκασε την επιβολή νέου «φόρου πολυτελείας» στα ΙΧ ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), επισημαίνοντας σε ανακοίνωση του, πως πολλοί εκ των ιδιοκτητών αυτοκινήτων κυβισμού άνω των 1929 cc, δεν διαθέτουν τα εισοδήματα να καλύψουν το νέο φόρο.

Επακόλουθο της αδυναμίας των πολιτών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους είναι η επείγουσα πώληση αυτών των αυτοκινήτων σε εξευτελιστικές τιμές ή η προσωρινή ακινησία τους, γεγονός που, σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, δεν θα προσθέσει έσοδα στο δημόσιο, αντίθετα θα στερήσει πόρους από την πραγματική οικονομία.
Η υφιστάμενη προσωρινή ακινησία πλέον των 700.000 αυτοκινήτων απέδειξε ότι η ελαστικότητα στη φορολογία αυτοκινήτου είναι υψηλή, καθώς από την υπερφορολόγηση όχι μόνον δεν αυξήθηκαν τα έσοδα, αντίθετα χάθηκαν για το 2013 περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ .
Ο ΣΕΑΑ επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο να υποτιμηθεί η οδική ασφάλεια, αφού οι χρήστες των αυτοκινήτων, αντιμετωπίζοντας υψηλές μη ελαστικές δαπάνες (τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελούς διαβίωσης και καύσιμα), ενδέχεται να στραφούν στη μείωση των ελαστικότερων δαπανών που αφορούν στη συντήρηση, στην επισκευή και στην ασφάλιση. Αυτά, υπό το σημερινό πλαίσιο υψηλής παραβατικότητας και χαμηλής προσέλευσης στα ΚΤΕΟ. Έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα επί του παρόντος είναι ανασφάλιστα και δεν προσέρχονται στα ΚΤΕΟ.

Άδικο και ανεδαφικό μέτρο

«Πρόκειται για έναν φόρο πέρα ως πέρα άδικο και ανεδαφικό, με τεράστιες επιπτώσεις για την αγορά αυτοκινήτου», αναφέρει ο Παναγιώτης Μελάς, υπεύθυνος στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων ΝΙΚ. Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.

«Να σας πω ότι το άκουσμα των 2000 κυβικών έχει να ηχήσει στα αυτιά μου εδώ και δύο χρόνια. Ακόμη και τα 1.600 κυβικά είναι υπερβολικά για τους αγοραστές, που στρέφονται σε αυτοκίνητα πολύ λιγότερων κυβικών. Οι πολίτες έχουν φτάσει στο σημείο να πουλάνε τα αυτοκίνητα τους και να μένουν χωρίς μεταφορικό μέσο. Υπάρχει τέτοια οικονομική εξαθλίωση, που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα συντηρήσουν».

Παγίδα του κράτους ο φόρος πολυτελείας

Ο κ. Μελάς κάνει λόγο για μια «παγίδα του κράτους», δίνοντας κίνητρα προς το αγοραστικό κοινό, προκειμένου αυτό να στραφεί προς τις μεγάλες αγορές αυτοκινήτων.

«Δεν μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη το κράτος να δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να στραφούν στα αυτοκίνητα των 2.000 κυβικών και άνω, και τώρα το ίδιο το κράτος να τους τιμωρεί για αυτόν ακριβώς το λόγο. Είχαν μειώσει το τεκμήριο στα αυτοκίνητα, είχαν δώσει μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων όταν ήταν για απόσυρση, προωθούσαν τον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι δυνατόν να δίνεται σε ένα τρίτεκνο το δικαίωμα να πάρει ένα μεγάλο σε όγκο αυτοκίνητο, που οι ανάγκες του είναι τέτοιες, που απαιτούν ένα τέτοιο αυτοκίνητο και μετά να του λες: « Το πήρες; Έλα τώρα να σε καταστρέψω.»

Είναι ένα μέτρο ληστρικό, είναι μια παγίδα του κράτους. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι άφησαν πρώτα τους πολίτες να πληρώσουν το τέλος κυκλοφορίας προς αποφυγήν του δικαιώματος να καταθέσουν πινακίδες και στη συνέχεια επέβαλαν ένα φόρο ύψους 5% του τεκμηρίου.

Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος

«Αυτό που δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση» σημειώνει ο κ. Μελάς, «είναι ότι προωθούν ένα αναποτελεσματικό μέτρο, που δεν πρόκειται να αποφέρει έσοδα στο κράτος. Είναι αδύνατο να αποκομισθούν έσοδα, εξαναγκάζοντας τους πολίτες να πληρώσουν ακόμη ένα φόρο, τη στιγμή που υπόκεινται σε τεράστια μείωση εισοδήματος. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Φόρος πολυτελείας: το κερασάκι στην τούρτα

«Θα καταθέσουν τις πινακίδες όλοι ή θα στραφούν σε αυτοκίνητα από τα οποία δεν θα έχει να λαμβάνει το κράτος τίποτα. Γιατί όσον αφορά τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα το κράτος δεν εισπράττει έσοδα μόνο από το φόρο πολυτελείας. Εισπράττει το σήμα τελών κυκλοφορίας, εισπράττει φόρο από τα καύσιμα που καταναλώνουν τα αυτοκίνητα, εισπράττει φόρους από τα ανταλλακτικά που διακινούνται για τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, εισπράττει διόδια, εισπράττει ΦΠΑ από όλες τις ενέργειες και τις διεργασίες που γίνονται πάνω σε αυτά τα αυτοκίνητα. Ο φόρος πολυτελείας είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα. Καταθέτοντας πινακίδες ένα αυτοκίνητο άνω των 2.000 κυβικών είναι πάρα πολλά αυτά που χάνει το κράτος. Βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνο, που είναι τα 440 ευρώ», καταλήγει ο κ. Μελάς.

Ό,τι χειρότερο για την αυτοκινητοβιομηχανία

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Κώνστας, τεχνικός σύμβουλος στην αντιπροσωπεία της Ford, ο οποίος κάνει λόγο για ένα απαράδεκτο μέτρο, καθώς όπως αναφέρει «πριν πέντε χρόνια είχαν βγει στα κανάλια οι κυβερνήσεις και παρότρυναν τον κόσμο να αγοράσει αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών χωρίς φορολόγηση».

«Ήταν ότι χειρότερο μπορούσαν να κάνουν στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ποιος θα αγοράσει καινούριο αμάξι σήμερα, όταν δεν έχει να πληρώσει το αμάξι που ήδη χρωστάει;

Πλέον το 80% των ιδιοκτητών αυτοκινήτων έχει κατεβάσει τις πινακίδες τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει τζίρο ούτε ένα συνεργείο αυτοκινήτων, ούτε ένα βενζινάδικο, ούτε και το ίδιο το κράτος. Ο εν λόγω φόρος φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμεί η κυβέρνηση, καθώς αποτυγχάνει να κινήσει την αγορά.

Πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να πουλήσουν τα αυτοκίνητα τους, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Βέβαια, για μια τέτοια ενέργεια επιλέγουν συχνά το εξωτερικό.

Στην Ελλάδα εκμεταλλεύονται την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος και πουλάνε τα αυτοκίνητα σε εξευτελιστικές τιμές, με αποτέλεσμα να στρέφονται στο εξωτερικό. Προσωπικά, σαν ιδιώτης ενός ακριβού αμαξιού προσπαθώ να πουλήσω το αμάξι μου στο εξωτερικό σε μια πραγματική αξία. Στο εξωτερικό δεν μιλάμε απλά για καλύτερες προσφορές, αλλά για πραγματικές προσφορές».

Keywords
ουκ αν λαβεις, τελη κυκλοφοριας 2016, ουκ αν, τελη κυκλοφοριας 2014, εν λόγω, ελλαδα, τεκμηρια, πετρελαιο, σεαα, υφιστάμενη, κτεο, εκπτωσεις, αποσυρση, διοδια, ΦΠΑ, ford, σημαίνει, προσφορες, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, αποσυρση αυτοκινητων 2011, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, αξια, τελη κυκλοφοριας 2012, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, τελη κυκλοφοριας 2015, αποτελεσματα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, κτεο, οικονομια, πλαισιο, υπουργειο οικονομικων, ford, αγορα, αρθρο, απλα, αυτια, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γινονται, δυνατοτητα, δημοσιο, δωσει, ευρω, υπαρχει, ενεργεια, εν λόγω, ερχεται, ετων, ετος, εφοριες, ιδιο, ειδος, κυβερνηση, λογο, μηκος, μηκος κυματος, μειωση, ουκ αν, οχηματων, πισινες, σεαα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντηρηση, σκαφη, τεκμηριο, τουρτα, υφιστάμενη, υψηλη, φορολογια, αδυνατο, αγορες, ασφαλεια, κυβικα, δημητρης, δικαιωμα, υπουργειο, ογκο, πωληση, σημαίνει, σημα
Τυχαία Θέματα