Βάζουν την ΕΥΔΑΠ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Του Χρήστου Κώνστα

Το Ελληνικό Κράτος δεν μπορεί να συλλάβει τους φοροφυγάδες. Προσπαθεί ωστόσο με απεγνωσμένες ενέργειες να εντοπίσει την περιουσία που έχουν αποκτήσει και να την φορολογήσει αναδρομικά. Η πολιτική αυτή οδηγεί σε κραυγαλέες αδικίες γιατί μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία των φοροφυγάδων, επιβαρύνονται και οι περιουσίες των εντίμων φορολογουμένων.

Η νέα μέθοδος εντοπισμού της φοροδιαφυγής που εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών βάζει στο παιχνίδι και την ΕΥΔΑΠ.

Στοιχεία

ακόμα και για το πόσα κυβικά μέτρα νερό ξοδεύει το χρόνο κάθε ελληνικό νοικοκυριό συλλέγει το υπουργείο Οικονομικών. Στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής οργανώνει ένα πρωτοφανούς έκτασης ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών, θέλοντας να αποκαλύψει πού καταλήγει κάθε ευρώ που δαπανούν οι Έλληνες από τα εισοδήματά τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε διορία μέχρι 20 Φεβρουαρίου στις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις να αποστείλουν πλήρη στοιχεία για την καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών τους, ενώ τις απειλεί και με πρόστιμα έως 100.000 ευρώ(!) αν παραλείψουν το παραμικρό από όσα τους ζητά.

O στόχος είναι να δοθούν όλα αυτά τα στοιχεία στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να διασταυρωθούν με τις δηλώσεις εισοδήματος κάθε φορολογουμένου ώστε να εντοπισθούν οι κραυγαλέες διαφορές μεταξύ εισοδήματος και κατανάλωσης.

Τι ζητά το Υπουργείο Οικονομικών:

- Από τις εταιρείες ύδρευσης: αριθμό Παροχής, ΑΦΜ πελάτη (ή αριθμό αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ), κατανάλωση νερού σε κυβικά μέτρα (m³), κόστος νερού (ευτυχώς μόνο την «καθαρή» αξία λογαριασμού χωρίς τυχόν επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων).

- Από τι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας: αριθμό Παροχής, ΑΦΜ ή αριθμό αστυνομική ταυτότητας, κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh), κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού).

Από τις εταιρίες πιστωτικών καρτών ζητά συνολικές χρεώσεις, μαζί με τους τόκους.

Σε μια εποχή που τα νοικοκυριά δανείζονται από τις πιστωτικές τους κάρτες μόνο για να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες, το Υπουργείο Οικονομικών ζητά στοιχεία:

- τον ΑΦΜ του δανειολήπτη ή τον αριθμό Ταυτότητος ή διαβατηρίου

- το είδος του δανείου (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό δάνειο).
- το νόμισμα τήρησης του δανείου

- το υπόλοιπο δανείου στην αρχή και το τέλος κάθε έτους.
- το ποσό για το σύνολο χρεώσεων κάθε χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των τόκων.

Την ώρα που οι καταθέτες δειλά-δειλά επιστρέφουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες, μετά την περίοδο τρόμου που έζησε η χώρα, το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με αναδρομικές διασταυρώσεις για στοιχεία όπως:

- ονοματεπώνυμο α΄ δικαιούχου και συνδικαιούχων κάθε λογαριασμού,
- υπόλοιπο λογαριασμού κάθε έτος,
- νόμισμα κατάθεσης.

Επίσης ελέγχονται:
- αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα,

- ασφαλιστικά προϊόντα καταβολής «εφάπαξ», επενδύσεις σε χρυσό ή ασήμι κλπ.

- κατοχή θυρίδων.

- αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.

Την ίδια στιγμή ζητά ηλεκτρονικά αρχεία για τα στοιχεία ασθενών από τις ιδιωτικές κλινικές και σπουδαστών από ιδιωτικές σχολές, φροντιστήρια και εκπαιδευτήρια, ακόμα και για μαθήματα ωδικής, μπαλέτου ή πολεμικών τεχνών -ενώ είναι γνωστό πως οργιάζει η φοροδιαφυγή πχ για ιδιαίτερα μαθήματα μέσης εκπαιδεύσεως ή προετοιμασίας υποψηφίων για διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα