Σημαντικές συνομιλίες Τσίπρα με Μέρκελ – Ολάντ στις Βρυξέλλες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σήμερα το πρωί συναντάται ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί αν θα συνομιλήσει και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Διαψεύσεις και… διαρροές στη συνάντηση με τον Σουλτς

Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποδείχθηκε… περιπετειώδης. Ο Μάρτιν Σουλτς διέψευσε

τις φήμες για «παρέμβαση του ίδιου στην υπόθεση του χρέους» με αποτέλεσμα κυβερνητική πηγή να ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική πλευρά δεν ισχυρίστηκε πως εξασφάλισε κάποια παρέμβαση του Μάρτιν Σουλτς αλλά τα σχόλια αφορούσαν συνολικά στον θετικό ρόλο που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ελληνικό ζήτημα.

Αφού δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις το «επεισόδιο» θεωρείται λήξαν. Ωστόσο, μετά το περιστατικό κατέστη σαφές ότι η αξιολόγηση είναι θέμα διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και Θεσμών ενώ το ζήτημα του χρέους αφορά στην ΕΚΤ, στον ESM και στο ΔΝΤ.

Τι φοβάται η Αθήνα

Η Ελλάδα ανησυχεί ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης δύναται να χρησιμεύσει ως αφορμή για να αποφευχθεί η συζήτηση με «ανοικτά χαρτιά» για το χρέος. Είναι σχεδόν βέβαιο πως τα πράγματα δυσκολέψουν αν η διαδικασία δεν αρχίσει πριν την άνοιξη που έχουν εκλογές η Ολλανδία, η Γαλλία ενώ ακολουθεί και η Γερμανία τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαρτάται και από τις εξελίξεις σε δυσεπίλυτα ζητήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να πείσει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεπεραστούν δύσκολα θέματα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Η… απορία για τις αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Κυβερνητικές πηγές απορούσαν για τον… πανικό που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, πως η βιωσιμότητα του χρέους συνδέεται ως προϋπόθεση για την αποδοχή ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση. Πρόκειται για κάτι που θεωρείται αυτονόητο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν θετική την υπενθύμιση από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπης πως το χρέος χρειάζεται ρύθμιση, κάτι που συμβαίνει έτσι κι αλλιώς άλλωστε, στο πλαίσιο των διαρκών συζητήσεων με ΕΕ – ΔΝΤ, χωρίς πολιτικά αδιέξοδα και χωρίς ουδείς να έχει φύγει από το τραπέζι, ή να έχει αλλάξει γνώμη.

Η πρώτη ημέρα της Συνόδου

Η Ελλάδα θεωρεί επιτυχημένη την 1η μέρα της Συνόδου, καθώς στο κείμενο των συμπερασμάτων συμπεριλήφθηκε, έπειτα από πιέσεις μαζί με την Κύπρο, η ένδειξη «έναντι όλων των κρατών μελών», στο σημείο που αφορούσε την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών στην ΕΕ.

Η προσθήκη ικανοποιεί την Κύπρο, καθώς η Τουρκία την έχει αγνοήσει σε σχέση με ορισμένα κριτήρια. Το κομμάτι αυτό περιλήφθηκε στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, αντικείμενο άλλωστε και της παρέμβασης του πρωθυπουργού στη Σύνοδο – στο οποίο ωστόσο, μεταναστευτικό, δεν επήλθε καμία απολύτως αλλαγή πορείας της ΕΕ, η οποία κρατά ανοιχτό το θέμα της ευέλικτης αλληλεγγύης.

Το άρθρο Σημαντικές συνομιλίες Τσίπρα με Μέρκελ – Ολάντ στις Βρυξέλλες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα