Σεισμός από το Brexit…

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Toυ Γιώργου Αυτιά

Οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν από την Ευρώπη και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες… Ο Κάμερον φεύγει σε τρεις μήνες, τα χρηματιστήρια υποχωρούν συνεχώς, η στερλίνα κατακρημνίζεται και οι Ευρωπαίοι ανησυχούν…

Το στρατόπεδο του Brexit κέρδισε με 51,9% έναντι 48,1% του στρατοπέδου του Bremain. Το αποτέλεσμα της κάλπης «έστειλε» τη στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου του 1985, βουλιάζοντάς τη -έστω και πρόσκαιρα- κατά 10% στα 1.3324 δολάρια… Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

(ΕΚΤ), προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, ξεκινάει διαπραγματεύσεις. Η Τράπεζα της Αγγλίας έδωσε την διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επίσης, δεσμεύθηκε για ένα διευρυμένο έκτακτο σχέδιο και για τη στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, τις εγχώριες αρχές και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, ώστε οι επιπτώσεις να είναι ελεγχόμενες.

Για την Ελλάδα οι επιπτώσεις είναι πολλές:

Φοιτητές

Στους φοιτητές οι εξελίξεις είναι πολλές! Μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Έλληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Έλληνες στη χώρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Για κάθε Έλληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε. τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Θα ωφεληθούν από την πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ.

Εργαζόμενοι

Χιλιάδες είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι στη Βρετανία, που αγωνιούν, ενώ δεν μπορούν να ξέρουν τι θα συμβεί με τις βίζες τους, με το αν η Βρετανία θα βάλει πλαφόν στους εργαζόμενους από άλλες χώρες, με τους μισθούς και τα επιδόματα που παίρνουν και γενικότερα με τον τρόπο ζωής τους εκεί.

Εξαγωγές

Οι ελληνικές εξαγωγές σε Βρετανία φτάνουν σε ετήσια βάση τα 2,5 δισ. ευρώ, περί το 1,4% του ΑΕΠ, σε τρόφιμα, φρέσκα και τυποποιημένα. Η υποτίμηση της λίρας θα κάνει αυτόματα τα ελληνικά τρόφιμα ακριβότερα, κάτι που θα χτυπήσει τις ελληνικές εξαγωγές.

Τουρισμός

Η Ελλάδα υποδέχεται περί τους 2 εκατ. Βρετανούς ετησίως. Αρκετοί φοβούνται ακυρώσεις.

Τραπεζικά

Οι διεθνείς συναλλαγές με τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ. Το Brexit θα επηρεάσει πολλά…

Εισφορές

Οι Βρετανοί έδιναν στον κοινοτικό προϋπολογισμό περί τα 4 με 7 δισ. ευρώ τον χρόνο, χρήματα που τώρα χάνονται για τις φτωχές χώρες τύπου Ελλάδας.
Πάντως θα χρειαστούν 5 έτη για την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου.

Το άρθρο Σεισμός από το Brexit… εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα