Διπλωματικός πυρετός στην Ευρώπη μετά το Brexit

11:16 25/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Διαδοχικές συναντήσεις ηγετών κρατών και υπουργών τις επόμενες ημέρες, μετά από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπουργοί Εξωτερικών από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο θα συναντηθούν το Σάββατο στο Βερολίνο, μετά από πρόσκληση του Γερμανού ομολόγου τους Φραν Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προκειμένου να πάρουν μέρος σε έκτακτη σύσκεψη.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πάρει την
Ευρώπη μας»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε ότι τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ που συναντώνται στο Βερολίνο για να συζητήσουν για το Brexit δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν «να μας πάρει την Ευρώπη μας».

«Είμαι βέβαιος ότι τα κράτη αυτά θα στείλουν ως μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πάρει την Ευρώπη μας, το σχέδιο αυτό ειρήνης και σταθερότητας», δήλωσε πριν από την συνάντησή του με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Ματέο Ρέντσι – Φρανσουά Ολάντ: Ραντεβού στο Παρίσι

Την ίδια ώρα, ο Ματέο Ρέντσι ταξιδεύει στο Παρίσι για να συναντήσει τον Φρανσουά Ολάντ. Ενα ραντεβού που είχε οριστεί πριν από το δημοψήφισμα, αλλά είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμά του θα αποτελέσει το κύριο αντικείμενο συζήτησης.

Την Δευτέρα έχει προγραμματιστεί τετραμερή συνάντηση στο Βερολίνο, ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Την ίδια ημέρα, οι 28 Επίτροποι της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ, αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες.

Διεργασίες όμως γίνονται και στη Σκωτία, με το εκεί υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το πρωί, έχοντας ήδη κάνει σαφές ότι σκοπεύει να εξερευνήσει όλες τις επιλογές, καθώς στο δημοψήφισμα η Σκωτία ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα