Σαν σήμερα το χρυσό της εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Σαν σήμερα πριν από επτά χρόνια η εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ, ανέβαινε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, στο Ευρωμπάσκετ του 2005 στη Σερβία, με την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη να κάνει πράγματα και θαύματα στο παρκέ.

Μετά τον άθλο του 1987 στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα

μετά από 18 χρόνια κατέκτησε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο, στην ιστορία της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, δίνοντας συνέχεια στο σπουδαίο κατόρθωμα της ομάδας του Κώστα Πολίτη. 

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της τεράστιας επιτυχίας της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη, αρχής γενομένης από τις αναμετρήσεις της στον όμιλο.

Η εθνική ξεκίνησε με το δεξί στον Γ’ όμιλο της διοργάνωσης, επικρατώντας άνετα της Γαλλίας με 64-50, με τα πρώτα δείγματα να είναι εξαιρετικά. 

Η ήττα από τη Σλοβενία με 68-56-η μοναδική στη διοργάνωση- τη δεύτερη αγωνιστική του ομίλου, αποδείχθηκε ευεργετική τελικά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Η Βοσνία είχε την ίδια τύχη με τους «τρικολόρ», με το τελικό 67-50 υπέρ της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη να δείχνει την ανωτερότητα της ελληνικής ομάδας και να της χαρίζει τη δεύτερη θέση του γκρουπ. 

Στους αγώνες νοκ άουτ η Ελλάδα επικράτησε πολύ δύσκολα του Ισραήλ με 67-61, παίρνοντας το εισιτήριο για τους «8» της διοργάνωσης. 

Η Ρωσία ήταν το επόμενο «θύμα» της εθνικής, με το τελικό 66-61 να ρίχνει στο καναβάτσο την ομάδα του Κιριλένκο, και να δίνει στην Ελλάδα την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού. 

Στις 24 Σεπτεμβρίου έγινε το πιο συγκλονιστικό παιχνίδι της διοργάνωσης. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε απέναντι του τη Γαλλία, με φόντο τον μεγάλο τελικό του Ευρωμπάσκετ. Οι «τρικολόρ» έχοντας το προβάδισμα δύο πόντων στο σκορ (66-64) λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, έπαιξαν άμυνα στην τελευταία επίθεση της εθνικής.

Κι εκεί εμφανίστηκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος με τρίποντο στη λήξη του αγώνα έστειλε στα ουράνια την Ελλάδα, γράφοντας το τελικό 67-66 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στέλνοντας την ομάδα στον τελικό της διοργάνωσης.

Έπειτα από μια τέτοια εμφάνιση, η εθνική ήταν αδύνατο να απωλέσει το χρυσό μετάλλιο, με τη Γερμανία τελικά να μη μπορεί να αντισταθεί στις ορέξεις των διεθνών μας.

Η ομάδα του Ντιρκ Νοβίτσκι δεν ήταν δυνατό να σταματήσει την τρελή πορεία της Ελλάδας, η οποία με 72-68 κατακτούσε για δεύτερη φορά στην ιστορία της την κορυφή της Ευρώπης.

Ο άσος των Μάβερικς θα αναδεικνυόταν πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, όμως ιστορία θα έγραφε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, αφού έγινε ο πρώτος που κατακτούσε ως παίκτης και ως προπονητής το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. 

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα