Ψάχνοντας την ευτυχία στη θεωρία

Τί κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο, όταν τα έχει όλα στη ζωή του; Η αγάπη, είναι η απάντηση και αυτό είναι το απόφθεγμα και απ’ τις δυο ταινίες αυτής της εβδομάδας.

της Αγγελικής Γκαλμπένη

Ο ένας είναι επιτυχημένος επιστήμονας της Κοσμολογίας και ο άλλος ένας ψυχίατρος, που δεν ξέρει ότι υπάρχουν και φτωχοί άνθρωποι στον κόσμο! Προετοιμάζονται, λοιπόν, οι αίθουσες για τον Ρομαντικό Φλεβάρη, που έχει την έκρηξη συναισθημάτων στις 14 του μήνα.

Η θεωρία των πάντων

Λεζάντα ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ,

123′ | ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΤΖΕΙΜΣ ΜΑΡΣ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΕΝΤΙ ΡΕΝΤΜΕΙΝ, ΦΕΛΙΣΙΤΙ ΤΖΟΟΥΝΣ, ΤΟΜ ΠΡΑΙΟΡ

Όταν την δεκαετία του ’60 ο νεαρός Χόκινγκ φοιτούσε στο Cambridge, σίγουρα παρ’ όλη την ιδιοφυΐα του δεν φανταζόταν ότι το 2015 θα γινόταν ταινία. Μάλιστα, όχι απλά ταινία, αλλά υπερπαραγωγή προτεινόμενη για πέντε Όσκαρ!Όποιος μέχρι στιγμής δεν είχε ξανακούσει τα ονόματα Έντι Ρεντμέιν και Φελίσιτι Τζόουνς, θα τα προσέχει από ʼδω και πέρα. Οι δυο τους δίνουν μια δυναμική παρουσία στους ρόλους του Στίβεν και της Τζέιν Χόκινγκ στη «Θεωρία των Πάντων». Η μεταμόρφωση του Ρεντμέιν είναι συναρπαστικά ακριβής και η Τζέιν εκθαμβωτική με πολλούς τρόπους. Η αλήθεια είναι ότι σαν ταινία θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και να μπει στο ράφι των video clubs, σαν μία ακόμη ταινία βιογραφίας. Είναι, όμως, οι δυο πρωταγωνιστές που οδήγησαν την ταινία στον δρόμο για τα Όσκαρ και χάραξαν αυλάκια συγκίνησης στην καρδιά μας.

«Η θεωρία των Πάντων» πραγματεύεται την αξιοθαύμαστη ζωή του Στίβεν Χόκινγκ, του κοσμολόγου, που ερευνά μια θεωρία, η οποία θα εξηγεί τα πάντα για τη ζωή.Στο πανεπιστήμιο του Cambridge γράφει τη θεωρία του, που αποδεικνύει ότι το σύμπαν γεννήθηκε από μια έκρηξη μιας μαύρης τρύπας. Την ίδια περίοδο γνωρίζει την Τζέιν. Οι δυο τους ερωτεύονται σφόδρα, αλλά γρήγορα ο έρωτας τους δοκιμάζεται, όταν ο Στίβεν μαθαίνει ότι πάσχει από μια σπάνια αρρώστια. Του δίνουν δύο χρόνια ζωής. Η Τζέιν, όμως, είναι αποφασισμένη να κρατήσει τη σχέση τους ζωντανή και δυνατή. Παντρεύονται, αποκτούν ένα παιδάκι και καταφέρνουν να κρατηθούν μαζί για χρόνια ακόμα.Η ιστορία του Χόκινγκ είναι εκπληκτική. Το ίδιο αξίζει να πούμε και για την Τζέιν, η οποία με αυτήν την καταπληκτική δύναμή της κατάφερε να φροντίζει τον Στίβεν, αλλά και να μεγαλώνει το παιδί τους, κάθε μέρα με την ίδια ανεξάντλητη αγάπη.

Η ταινία είναι καθαρά βασισμένη πάνω στην προσωπική ζωή του Στίβεν Χόκινγκ και πολύ λιγότερο την επαγγελματική του. Αυτό, ίσως, είναι ένα αρνητικό της ταινίας, γιατί στο πρώτο μισάωρο γνωρίζουμε τους ήρωες, γνωρίζονται και αυτοί μεταξύ τους και μετά… ο Στίβεν δεν μπορεί να περπατήσει, δεν μπορεί να φάει, δεν μπορεί να μιλήσει. Γίνεται λίγο βαρετή η ταινία και δεν σε κάνει να προσμένεις με αγωνία ή με ανυπομονησία ή λαχτάρα το τι θα γίνει μετά.

Ο Χόκινγκ ζει και βρίσκεται ακόμη στο Cambridge -πρόσφατα μάλιστα ζήτησε να γνωρίσει από κοντά μια Ελληνίδα που φοιτά εκεί – και ο σκηνοθέτης -τον οποίο εκτιμώ πολύ για τις δημιουργίες του- δεν ήταν σίγουρος τί τέλος να δώσει στην ταινία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σου δίνει λίγο απ’ όλα, αλλά στο τέλος να μην υπάρχει τίποτα. Αναμνήσεις μόνο.Αναμνήσεις, ενός λαμπρού μυαλού, που τον αγάπησε, με όλη τη διάσταση της λέξης, μια υπέροχη γυναίκα.

Το μυστικό της ευτυχίας

Λεζάντα ΚΩΜΩΔΙΑ, 120’ | ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΠΙΤΕΡ ΤΣΕΛΣΟΜ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΣΑΙΜΟΝ ΠΕΓΚ, ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ ΠΑΙΚ, ΤΡΕΙΣΙ ΑΝΝ ΟΜΠΕΡΜΑΝ

Είσαι φτωχός, το σπίτι σου είναι μικρό, δεν είσαι ευχαριστημένος με τη δουλειά σου, σε έχουν απολύσει ή έχεις θανατηφόρα αρρώστια; Ό,τι και να σου συμβαίνει πρέπει να νιώθεις ευγνωμοσύνη που δεν είσαι ο Έκτωρ!Ο Έκτωρ μπορεί να είναι ένας πετυχημένος ψυχίατρος και να ζει στην αφρόκρεμα του Λονδίνου, αλλά… δεν είναι ευτυχισμένος! Όχι, δεν είναι ευτυχισμένος με το τεράστιο σπίτι του. Ούτε με την κουκλάρα κοπέλα του, την Κλάρα. Έτσι, φεύγει για να κάνει τον γύρο του κόσμου -φυσικά ταξιδεύοντας, όπου επιτρέπεται, στην Α΄θέση- ψάχνοντας να βρει το μυστικό της ευτυχίας.

Από την Κίνα ως το Λος Άντζελες και την Αφρική, ο Έκτωρ το μόνο που βρίσκει είναι ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά του. Ο ίδιος δεν έχει ιδέα πώς ζουν οι άνθρωποι έξω απ’ τον δικό του πλούσιο κόσμο. Δεν ξέρει καν ότι είναι πλούσιος. Νομίζει ότι όλοι κάνουν τη δική του ζωή! Μαθαίνει λοιπόν ότι «Οι άνθρωποι που φοβούνται τον θάνατο, φοβούνται και τη ζωή» και ότι «Ν’ αγαπάς σημαίνει να ακούς».

Παράλογο αυτό για τον ψυχίατρό μας, καθώς ποτέ του δεν ακούει πραγματικά τους πελάτες του. Η ταινία θίγει στερεότυπα, μάλλον με χιουμοριστική διάθεση φτιαγμένα, αλλά που καταντούν προσβλητικά ή και ρατσιστικά.Αν, λοιπόν, είστε φτωχοί, με μικρό σπίτι ακόμα και άρρωστοι ή απολυμένοι, δεν έχετε να πάρετε τίποτα απ’ αυτήν την ταινία. Ούτε διασκέδαση, ούτε τροφή για σκέψη με φιλοσοφικές έννοιες για ένα καλύτερο ευ ζην.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

1) Με αγάπη, Ρόζι

Η Ρόζι και ο Άλεξ είναι κολλητοί φίλοι από 5 χρονών και δεν είναι δυνατόν να γίνουν ζευγάρι… Ή μήπως είναι; Μια ρομαντική κωμωδία, λίγο πριν τη γιορτή των ερωτευμένων. (από 5/2)

2) Kingsman: Η μυστική υπηρεσία

Ένας μυστικός πράκτορας αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει έναν νεαρό συνάδελφό του και μαζί, όσο μπορέσουν, θα πολεμήσουν το κακό και το άδικο. Περιπέτεια για τους λάτρεις της δράσης. (από 12/2)

Keywords
Αναζητήσεις
υψος εντι ρεντμειν, εντι ρεντμειν υψος
Τυχαία Θέματα