Ο Γ. Παγουλάτος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος, μίλησε στις 4/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Θετική η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος":

«Είναι θετικό ότι υπάρχει μια προσπάθεια διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί -και σωστά κάνει-, το θετικό momentum,
την θετική δυναμική -που έχει δημιουργηθεί-, υποστήριξης της Ελλάδας, κυρίως στο αίτημα του τερματισμού της λιτότητας. Μια στροφή, δηλαδή, σε ένα πιο αναπτυξιακό μείγμα πολιτικής και επίσης, στην ανάγκη απομείωσης του χρέους».

* "Σημαντικοί κίνδυνοι από την επιθετική διπλωματία":

«Ως προς το αρνητικό, θα έλεγα ότι αυτός ο επιθετικός τρόπος, η επιθετική διπλωματία στο να έρθει το ελληνικό ζήτημα στο προσκήνιο, έχει σημαντικούς κινδύνους, ορισμένους από τους οποίους τους έχουμε δει να υλοποιούνται. Το βασικό ζήτημα όταν μπαίνεις τόσο επιθετικά σε μια τέτοια διεκδίκηση είναι να μπορείς να προσφέρεις ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αποστομώσει όσους έχουν αμφιβολίες ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα, ως οικονομία, είναι στο δρόμο της προσαρμογής. Διότι το ερώτημα που θέτουν όλοι είναι, "εάν εμείς αποφασίζαμε να σας απομειώσουμε το χρέος, έχετε την δυνατότητα να μην παράγετε καινούργια ελλείμματα;". Και δημοσιονομικά και εξωτερικά... Εφόσον αυτό το πρόγραμμα δεν το έχουμε δει και δεν το έχουν δει και οι εταίροι προφανώς, είναι πολύ δύσκολο να αποσπάσουμε οποιαδήποτε δήλωση από πλευράς τους για κάποια σημαντική, εντυπωσιακή, απομείωση του χρέους».

* "Κακώς προτάξαμε το κούρεμα του χρέους":

«Μπήκαμε σε αυτή την διαδικασία με προσδοκίες οι οποίες ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Το κούρεμα του χρέους ήταν μια ιστορία που όσοι ήξεραν την κατάσταση με στοιχειώδη ρεαλισμό καταλάβαιναν ότι είναι μια βάση από την οποία δεν μπορείς να ξεκινήσεις. Στην προσπάθεια κουρέματος του χρέους, η Ελλάδα δεν έχει μαζί της ούτε έναν σύμμαχο, ούτε μια χώρα, μια κυβέρνηση, έναν θεσμό στην ευρωζώνη. Αυτό ήταν γνωστό σε όλους. Και προτάσσοντας το αίτημα του κουρέματος, ένα δίκαιο αίτημα που είναι η ανάγκη απομείωσης του χρέους το μετατρέπεις σε κάτι που κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει στην Ευρώπη...».

* "Δεν θα αποδεχτεί η ΕΚΤ την μετατροπή του χρέους σε διηνεκές":

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι είναι κοντά αυτές οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στους Financial Times, ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποδεχτεί το σχέδιο Βαρουφάκη;

Γ. Παγουλάτος: «Το σχέδιο Βαρουφάκη, όσον αφορά την ΕΚΤ, έχει κάτι το οποίο η ίδια δεν πρόκειται να αποδεχτεί. Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο. Η μετατροπή του χρέους που έχει στα χέρια της σε διηνεκές ισοδυναμεί για τα νομικά δεδομένα της ΕΚΤ με νομισματική χρηματοδότηση τους χρέους, το οποίο ευθέως απαγορεύεται από τις συνθήκες. Η ΕΚΤ δεν έχει την πολιτικότητα του eurogroup. Είναι ένα θεσμικό όργανο που λειτουργεί σε ένα πολύ περιοριστικό νομικό πλαίσιο και ανά πάσα στιγμή, υπόκειται σε προσφυγές όπου τις περισσότερες φορές τις κάνουν κάποιοι συντηρητικοί οικονομολόγοι, αλλά όχι μόνο. Την παραπέμπουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και αν αυτό που κάνει δεν είναι συμβατό με το νομικό της πλαίσιο, υποχρεώνεται να το αναιρέσει...
Ως προς αυτό λοιπόν δεν δουλεύει, αλλά είναι μια καλή βάση συζήτησης, διότι μας βάζει στην λογική της πολύ μεγάλης επέκτασης των λήξεων του χρέους, οι οποίες είναι ήδη μεγάλες και η διεκδίκηση πρέπει να είναι να επεκταθούν ακόμα περισσότερο».

* "Θετικό να αποτελεί βάση διεκδίκησης η ρήτρα ανάπτυξης":

«Αυτό είναι κάτι που είχε τεθεί παλαιότερα και υπήρχε και μια σχετικά θετική ανταπόκριση των εταίρων. Είναι πολύ σωστή αυτή η διεκδίκηση βεβαίως. Θα δώσει και ένα κίνητρο στους εταίρους να διευκολύνουν την ελληνική ανάπτυξη, προκειμένου να έχουν καλύτερες συνθήκες αποπληρωμής του χρέους τους. Αυτό είναι κάτι που αποτελεί μια βάση διεκδίκησης, αλλά επιστρέφουμε ξανά στη λογική -που ήταν πάντα η λογική με την οποία λειτουργούσαμε, διότι είναι η μόνη με την οποία μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία με τους εταίρους-, των μεγάλων επιμηκύνσεων, των μειώσεων επιτοκίων και της ρήτρας ανάπτυξης μαζί με κάτι άλλο που προτάθηκε -το οποίο είναι επίσης παλιά συζήτηση-, η μετατροπή του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών -περίπου 40 δισ. ευρώ-, σε μετοχές. Αυτό το έχει πει ο Γ. Βαρουφάκης από καιρό, το έχουν πει και πολλοί άλλοι. Το πρόβλημα με αυτό όμως είναι ότι η αξία αγοράς αυτών των μετοχών είναι γύρω στα 8 δισ. ευρώ. Είναι, λοιπόν, μια πολύ κακή συγκυρία σήμερα, που έχουν πέσει οι τιμές των μετοχών, να τίθεται αυτό, διότι εύκολα μπορεί να πουν οι άλλοι ότι δεν θα δεχτούμε κάτι τέτοιο».

* "Δεν πρέπει να θεωρούμε σίγουρη την συνέχιση ρευστότητας των τραπεζών":

Δημοσιογράφος: Επειδή υπάρχει σήμερα η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για συνέχιση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, η εκτίμησή σας είναι ότι αυτό θα δοθεί ως αίτημα; Δηλαδή, είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το θεωρούμε ενδεχομένως σίγουρο ότι θα συμβεί;

Γ. Παγουλάτος: «Όχι, δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα σίγουρο. Υπάρχουν μεγάλα ρίσκα. Είναι μια απόφαση, η οποία λαμβάνεται στην ΕΚΤ, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία και αναθεωρείται περίπου κάθε δύο εβδομάδες σε σχέση με τα συνολικά δεδομένα. Θέλω να πω επίσης ότι η δήλωση που έγινε ξανά από τον υπουργό Οικονομικών ότι το ελληνικό κράτος έχει χρεοκοπήσει, δεν βοηθά πολύ τη διαδικασία χρηματοδότησης των τραπεζών και γενικότερα την πρόσβαση σε κάθε μηχανισμό ρευστότητας. Διότι, η ΕΚΤ υπό το σύστημα της ενιαίας εποπτείας, δεν έχει τη δυνατότητα να δίνει ρευστότητα σε τράπεζες που τυπικά είναι χρεοκοπημένες. Επομένως, αυτή είναι μια δήλωση που έχει γίνει από τον υπουργό Οικονομικών στα κανάλια, σε βρετανικό κανάλι, που δεν βοηθά την υπόθεση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα