Πρόταση «σοκ» από του θεσμούς για 2 συντελεστές ΦΠΑ 10%-12% & 20%-23%

Με τους δανειστές να επιμένουν σε παράλογες απαιτήσεις, αυτήν την φορά στους συντελεστές του ΦΠΑ, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, με σκοπό να κλείσει το θέμα του ΦΠΑ, αλλά και του δημοσιονομικού κενού, του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών. Η κυβέρνηση και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου επιμένει σε 3 συντελεστές ΦΠΑ,

αντίθετα οι θεσμοί απαιτούν δύο συντελεστές, που θα φέρουν τα… πάνω κάτω στις τιμές χιλιάδων προϊόντων και υπηρεσιών και θα επιβαρύνουν, κατά κύριο λόγο, την μεσαία και χαμηλή τάξη της Ελλάδας.

Πρώτη πρόταση δανειστών

Το πρώτο σενάριο είναι το πιο σκληρό και σύμφωνα με πληροφορίες κάνει λόγο για δύο συντελεστές:

– Μειωμένος συντελεστής 11% ή 12%

– Υψηλός συντελεστής 23%

Δεύτερη πρόταση δανειστών

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από την Αθήνα, οι δανειστές προτείνουν πιο χαμηλούς συντελεστές, αλλά πάντα δύο:

– Μειωμένος συντελεστής 9%-10%

– Υψηλός συντελεστής 19%-20%

Πάντως, η θέση των δανειστών για δύο συντελεστές φέρνει επιβαρύνσεις στα φάρμακα, στα ξενοδοχεία, στα βιβλία, στον Τύπο και στα θέατρα, που σήμερα υπάγονται σε συντελεστή 6,5%. Αρκεί να αναφερθεί ότι για κάθε 1 μονάδα αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, υπάρχει επιβάρυνση 30- 35 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία. Έτσι, αν ο συντελεστής πάει από το 6,5% στο 11% ή στο 12%, τότε τα Ταμεία θα επιβαρυνθούν κατά 135- 150 εκατ. ευρώ.|

Η «τρέλα» με τους συντελεστές του ΦΠΑ

Το «παζάρι» ξεκίνησε από το ιδανικό σενάριο, το οποίο όμως δεν κράτησε παρά μία μέρα. «Εμπνευστής» των διπλών συντελεστών ήταν ο υπουργός Οικονομικών, που προέβλεπε διπλούς συντελεστές 15% με κάρτα, 18% χωρίς κάρτα για τη συντριπτική πλειονότητα των αγαθών και υπηρεσιών και 6,5% με κάρτα, 9,5% χωρίς, για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες. Το σενάριο αυτό απορρίφθηκε πολύ σύντομα από τους θεσμούς.

Μετά από αυτό το «φιάσκο» η κυβέρνηση πέρασε γρήγορα στο λεγόμενο Plan B, δηλαδή τρεις συντελεστές: 7% για τα βασικά είδη διατροφής, τα φάρμακα και τα βιβλία, 14% για ξενοδοχεία, τρόφιμα και εστίαση και 23% για τα υπόλοιπα σύμφωνα με τη μία εκδοχή, λίγο χαμηλότερα στο 21% με 22% σε μία δεύτερη.

Όμως και αυτό το σενάριο το απέρριψαν οι θεσμοί, με το αιτιολογικό ότι δεν δίνει πολλά λεφτά (2-2,5 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα) και δεν συνιστά μεταρρύθμιση του συστήματος, ήταν η απάντησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Και κάπως έτσι ήρθε μεσοβδόμαδα η «βόμβα» από την τρόικα, που έκανε λόγω για ενιαίο συντελεστή 9 ή 10% και 19% ή 20% ή στην πιο σκληρή «βερσιόν», που επιβεβαίωσε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, 11% ή 12% ο πρώτος και 23% ο μεγάλος συντελεστής, στον οποίο θα ενταχθούν τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες με εξαίρεση κάποια τρόφιμα και τα φάρμακα, τα οποία «κερδίζουν» συντελεστή 11%ή 12%.

Παρότι το καλάθι των προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία θα εντάσσονταν στους δύο συντελεστές δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, ενδεχόμενη καθιέρωση συντελεστών 23% και 11% φέρνει κατακόρυφες ανατιμήσεις σε φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, τα οποία σήμερα εντάσσονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%. Στο σενάριο των δανειστών, ο υπερμειωμένος συντελεστής, η ύπαρξη του οποίου συνεπάγεται απώλεια εσόδων 528 εκατ. ευρώ, καταργείται.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν για ένταξη στον συντελεστή 11% μόνο ορισμένων βασικών ειδών διατροφής. Αν περνούσε η πρότασή τους, θα έφερνε ραγδαίες ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, καθώς σε σειρά τροφίμων ο συντελεστής από το 13% θα «εκτοξευόταν» στο 23%.

Τα νησιά θα την «πληρώσουν» από την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος

Σε κάθε σενάριο πάντως, είναι απολύτως σαφές ότι η έκπτωση 30%, η οποία ισχύει στα νησιά θα εφαρμοστεί το φετινό καλοκαίρι για τελευταία φορά. Οι δανειστές επιμένουν σφόδρα στην κατάργησή της και ήδη εδώ και αρκετές ημέρες πηγές του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης μιλούν για εναλλακτικά σενάρια ενίσχυσης των μόνιμων κατοίκων μικρών νησιών, με ενδεχόμενη αύξηση αφορολογήτου ορίου εισοδήματος ή επιστροφή μέρους των επιβαρύνσεων.

Από την κατάργηση αυτή στα νησιά θα επέλθει ένα «σοκ» ανατιμήσεων λόγω των εξής αλλαγών:

– Τα φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία και θέατρα θα μεταταχθούν από το 5% στο 12%

– Τα τρόφιμα, η εστίαση και το ηλεκτρικό ρεύμα θα μεταταχθούν από το 9% στο 12%

– Όλα τα προϊόντα που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή (π.χ. αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ) θα μεταταχθούν από το 16% στο 23%.

Η Ελλάδα επιμένει σε τρεις συντελεστές και στο μπόνους για πιστωτικές

Η ελληνική πλευρά επιμένει σε τρεις συντελεστές και συγκεκριμένα 7%, 14% και 22% (δηλαδή ο υψηλός να είναι 1 μονάδα πιο χαμηλός από σήμερα που είναι στο 23%). Οι πληροφορίες μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το υπουργείο επιμένει στο bonus των 3 μονάδων, στην περίπτωση που βρεθεί η νομική φόρμουλα, με στόχο να μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής στο 11%.

Η θέση της ελληνικής πλευράς κινείται στη λογική της ελάφρυνσης των ειδών διατροφής και των λελογισμένων αυξήσεων στα ξενοδοχεία και στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, ενώ παρά την «κόκκινη» κάρτα στο σχέδιο για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν να αναζητούν τη φόρμουλα, με την οποία θα ξεπεραστεί το νομικό εμπόδιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντί επιστροφής ΦΠΑ, θα γίνεται επιστροφή κεφαλαίου, ήτοι επιστροφή του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στη διαφορά των δύο συντελεστών. Ωστόσο ακόμα κι έτσι ανακύπτουν πολλά τεχνικά προβλήματα. Από τα νέα που έρχονται από το στρατόπεδο των δανειστών είναι, πάντως, προφανές ότι το θέμα των συντελεστών συνδέεται με τα παζάρια, που γίνονται για το δημοσιονομικό «κενό», όπως επίσης με τα πάρε- δώσε για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

Keywords
Τυχαία Θέματα