«Πόθεν έσχες» για όλους από το Φθινόπωρο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η κυβέρνηση από την 1η Οκτωβρίου του 2016 εισάγει νέο ηλεκτρονικό σύστημα στην διεύθυνση www.pothen.gr , όπου εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν εισοδήματα που φυλάσσονται εκτός του τραπεζικού συστήματος, σε θυρίδες, και σε… στρώματα. Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αποκάλυψη του κρυμμένου και αδήλωτου πλούτου .

Ποιους υπόχρεους αφορά το νέο σύστημα

Η υποβολή των εν λόγω

εισοδημάτων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω γραφειοκρατία, ενώ θα δηλώνονται όλα τα χρήματα που δεν υπάρχουν εντός του τραπεζικού συστήματος και ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ. Ειδικότερα δηλώνονται μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα μέταλλα. πολύτιμοι λίθοι, όταν το ποσό των μετρητών ξεπερνά τα 15.000 ευρώ ενώ η αξία των υπολοίπων υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν σωρευτικά τον υπόχρεο, την σύζυγό και τα ανήλικα τέκνα.

Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι διαθέσιμο προς χρήση από τους φορολογούμενους από την 1η Οκτωβρίου του 2016 και θα παραμείνει ανοικτό έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Η είσοδος στην εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς που ήδη έχουν οι φορολογούμενοι για να εισέρχονται στο taxis net.

Η δήλωση του Πόθεν Έσχες είναι αρκετά περίπλοκη καθώς οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν 14 πίνακες όπου είναι υποχρεωμένοι να καταγράψουν κάθε είδους εισόδημα που βρίσκεται εντός του τραπεζικού συστήματος σε ελληνικές τράπεζες ή σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ενώ στους πίνακες 7,8,9 θα πρέπει να δηλωθούν τα «κρυφά εισοδήματα» αυτά που δεν βρίσκονται εντός του τραπεζικού συστήματος και υπερβαίνουν είτε τα 15.000 ευρώ αν αφορά μετρητά ή τις 30.000 ευρώ αν αφορά σε πολύτιμα μέταλλα ή τιμαλφή. Αναφορικά με αυτά τα ποσά η δήλωση θα είναι λεπτομερής καθώς θα πρέπει να σημειώνεται η αρχική αξία και η ενδεχόμενη μεταβολή της, όπως επίσης η αξία κτήσης και η αξία πώλησης το νόμισμα, ο τρόπος κτήσης και φυσικά οι πηγές προέλευσης των χρημάτων για κάθε επιμέρους ποσό.

Το άρθρο «Πόθεν έσχες» για όλους από το Φθινόπωρο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα