Εργασιακά : «Το πικρό ποτήρι» που δεν μπορεί να αποφύγει η κυβέρνηση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι αλλαγές για τις οποίες πιέζουν οι δανειστές στο «καυτό» πεδίο των εργασιακών , αποτελεί την επόμενη πρόκληση για την κυβέρνηση, με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη εντός του Φθινοπώρου.

Σύγκρουση με τους συνδικαλιστές

Δύο βασικά αιτήματα των δανειστών που ευθυγραμμίζονται και με ανάλογα αιτήματα από εγχώριους εργοδοτικούς φορείς, αφορούν στην κατάργηση των ειδικών προνομίων που απολαμβάνουν οι συνδικαλιστές αλλά και σε ανατρεπτικές αλλαγές στην μεθοδολογία προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ουσιαστικά οι δανειστές ζητούν

την κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 και το θέτουν ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την αναγκαιότητα βελτιώσεων στον συνδικαλιστικό νόμο, ωστόσο είναι ταυτόχρονα αναγκασμένη να ισορροπήσει ανάμεσα στις αξιώσεις των δανειστών και στις αντιδράσεις των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα έντονη αναμένεται και η πολεμική από τα συνδικάτα, τόσο από την ΓΣΕΕ όσο και από την ΑΔΕΔΥ, που ήδη έχουν ταχθεί κάθετα αντίθετοι προς κάθε αλλαγή στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο, που θα οδηγήσει όπως εκτιμούν, σε περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Εργοδοτική ανταπεργία

Μια επιπρόσθετη αλλαγή που ζητούν επιτακτικά οι δανειστές είναι η θεσμοθέτηση της εργοδοτικής ανταπεργίας, που είχε καταργηθεί με τον νόμο του 1982 και τώρα ζητείται η επαναφορά της. Και σε αυτή την επιδίωξή τους οι δανειστές, συνεπικουρούνται από αρκετούς εργοδοτικούς φορείς, που επιθυμούν μια τέτοια δραστική μεταβολή στο υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς.

Το άρθρο Εργασιακά : «Το πικρό ποτήρι» που δεν μπορεί να αποφύγει η κυβέρνηση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα