Πορτογαλία: Παραιτήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών

Μια μόλις ημέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, που είναι εταίρος της κεντροδεξιάς συμμαχίας, Πάουλο Πόρτας υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Στον κ. Πόρτας είχε ανατεθεί η επίβλεψη της πολιτικής περικοπών, μετά την παραίτηση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Βίτορ Γκάσπαρ, τη Δευτέρα.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Πόρτας αναφέρεται σε διαφωνίες του με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο σε ό, τι αφορά την πολιτική λιτότητας.

Σημειώνεται, πως η Πορτογαλία

προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ την οποία σύναψε το 2011 με την τρόικα. Η χώρα βρίσκεται ήδη δύο χρόνια σε ύφεση και το 2013 η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 2,3%.

Την ίδια στιγμή, η επιλογή του πορτογάλου πρωθυπουργού να τοποθετήσει την Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε στη θέση του κ. Γκασπάρ θεωρήθηκε σημάδι επιμονής στην πολιτική των περικοπών.

«Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κινηθεί στο ίδιο μονοπάτι σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών. Σέβομαι την επιλογή του αλλά διαφωνώ. Εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου στον ίδιο, ωστόσο εκείνος επαναβεβαίωσε την επιλογή του. Η παραμονή μου στην κυβέρνηση θα αποτελούσε πράξη υποκρισίας, πολιτικά μη βιώσιμη αλλά ούτε και επιθυμητή», σημείωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και τέως-πλέον- υπουργός Εξωτερικών κ. Πόρτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα