ΠΟΜΙΔΑ: Κίνδυνος αναδρομικών φόρων στα ακίνητα

Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών Ακινήτων επισημαίνει την επικίνδυνη «ασυμφωνία» μεταξύ της Αιτιολογικής Έκθεσης και της διάταξης νόμου στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο, ως προς τη φορολόγηση της «υπεραξίας» κατά την πώληση ακινήτων.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι ενώ μεν στην Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου νόμου ορίζεται ξεκάθαρα ότι ο φόρος επιβάλλεται επί ακινήτου «που αποκτήθηκε με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1.1.2013», αντιθέτως στο κείμενο νόμου που καλείται να ψηφίσει το Κοινοβούλιο αυτό παραμένει ασαφές και αδιευκρίνιστο.

Σε

κάθε περίπτωση, αν παραμείνει ως έχει και ψηφιστεί, θα ανοίγει το δρόμο για επιβολή του φόρου επί όσων πουλήσουν ακίνητο από την πρώτη κιόλας ημέρα του νέου χρόνου. Για το λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να προστεθεί στο κείμενο της υπό ψήφιση διάταξης, αυτό που ρητά αναφέρεται ρητά στην εισηγητική έκθεση, και να περιοριστεί η φορολόγηση μόνον σε όσους αποκτούν ακίνητα από επαχθή αιτία, ως εξής: «Επί ακινήτου που αποκτάται με επαχθή αιτία μετά την 1.1.2013 και μετά την κτήση του μεταβιβάζεται περαιτέρω με επαχθή αιτία».

Keywords
Τυχαία Θέματα