Αναποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για τον επίμονο βήχα

Τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά στην θεραπεία ασθενών με επίμονο βήχα που προκαλείται από ήπιες λοιμώξεις του θώρακα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, μέσα από το περιοδικό Lancet.

Η μελέτη εξέτασε περίπου 2.000 ασθενείς σε 12 ευρωπαϊκές χώρες και διαπίστωσε ότι η σοβαρότητα και η διάρκεια των συμπτωμάτων σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά δεν ήταν διαφορετική από αυτούς που έλαβαν placebo

(«ψεύτικο» φάρμακο).

Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν πως, αν υπάρχει υποψία για πνευμονία, τα αντιβιοτικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, λόγω της σοβαρότητας της νόσου.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Πολ Λιτλ από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Χρησιμοποιώντας το αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη για τη θεραπεία αναπνευστικών λοιμώξεων σε ασθενείς που δεν υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν πνευμονία, δεν είναι πιθανό να βοηθήσει, ενώ θα μπορούσε να είναι επιβλαβές. Η κατάχρηση των αντιβιοτικών, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι αναποτελεσματικά, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας των ιών και σε παρενέργειες, όπως η διάρροια, το εξάνθημα και ο έμετος».

Παλαιότερη έρευνα σχετικά με το αν τα αντιβιοτικά είναι ωφέλιμα για τη θεραπεία των λοιμώξεων του στήθους (τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, αδυναμία, υψηλό πυρετό, βήχα και κόπωση), έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπου οι αναπνευστικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιπλοκές.

Πληροφορίες από: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναποτελεσματικά,anapotelesmatika