Ποιοι εκμεταλλεύονται το δράμα μεταναστών και προσφύγων

Του Πέτρου Καρσιώτη

Από τα εκπαιδευμένα λυκόσκυλα, που ορμούσαν, νύχτα, τον περασμένο Φεβρουάριο στους μετανάστες, όταν περνούσαν τα σύνορα των Σκοπίων, στους στρατιώτες του Μαρτίου, οι οποίοι, όπως λένε στους πρόσφυγες που βρίσκονται λάθρα στο έδαφός τους, «θα τους στέλνουν πίσω σαν αρουραίους»! Σ’ αυτόν τον ένα μήνα της Οδύσσειας μέσα στις λάσπες, τις κακουχίες , τις αρρώστιες, την πείνα και τον διωγμό, άλλαξε η στάση των Σκοπίων, που έκλεισαν

τα σύνορα και σε μετανάστες και σε πρόσφυγες, ένα όμως δεν άλλαξε. Τα κυκλώματα, που επιχειρώντας να θησαυρίσουν πάνω στη δυστυχία της προσφυγιάς, παραπλανούν τους απελπισμένους ότι έναντι ουσιαστικού ξεπουλήματός τους έχουν τον τρόπο να τους περάσουν από «μυστικές ατραπούς» των συνόρων και να τους οδηγήσουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΛΑΣ και ΕΥΠ ψάχνουν τους εκτυπωτές του φυλλαδίου
Ελληνική Αστυνομία και ΕΥΠ προσπαθούν εδώ και λίγα 24ωρα να εντοπίσουν τα πρόσωπα, τα οποία εκτύπωσαν και μοίρασαν σε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών φυλλάδιο στα αραβικά, όπου υπόσχονταν ότι είχαν τη δυνατότητα να… ανοίξουν τα κλειστά σύνορα στην Ειδομένη και να τους οδηγήσουν στην Ευρώπη. Ήδη δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές ασφαλείας στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν ποιοι είναι οι διακινητές των φυλλαδίων, έχουν στρέψει τον ερευνητικό τους φακό σε κάποιους εκ των εμφανιζομένων «εθελοντών ακτιβιστών», σε κάποια μέλη «παράξενων» Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και σε κάποιους αλλοδαπούς, τους οποίους εξετάζουν ως ύποπτους της εκτύπωσης και του διαμοιρασμού των φυλλαδίων με τον χάρτη της επικίνδυνης πορείας των προσφύγων προς τα Σκόπια.

Η νύχτα-θρίλερ
Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας αξιωματικός-σύνδεσμος της αστυνομίας στα Σκόπια φαίνεται να επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ πως οι σκοπιανές αρχές την ίδια νύχτα της εισόδου των περίπου 500 προσφύγων στο έδαφός τους, τους επιβίβασαν σε στρατιωτικά οχήματα, τους μετέφεραν σε σημεία όπου τελείωνε ο φράχτης και τους επαναπροώθησαν στο ελληνικό έδαφος. Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν τις έρευνες για τα επίμαχα φυλλάδια, λαμβάνουν καταθέσεις από πρόσφυγες στην Ειδομένη, που τα είχαν στην κατοχή τους. Παράλληλα, γίνονται έρευνες σε τυπογραφεία, εκδοτικές επιχειρήσεις ακόμη και σε βιβλιοπωλεία, σε μια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής αναπαραγωγής του εγγράφου, κάτοχος του οποίου ήταν ο ένας στους δύο πρόσφυγες που κινήθηκαν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Και πρόσωπα «υπεράνω υποψίας» στη διακίνηση

Το δράμα μεταναστών και προσφύγων έχει «ανοίξει τις δουλειές» και την… όρεξη ακόμη και προσώπων θεωρούμενων στις τοπικές κοινωνίες υπεράνω υποψίας. Στην αερολέσχη Μεσολογγίου, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε στηθεί καιρό τώρα «εναέρια μπίζνα» με τη συμμετοχή του 69χρονου προέδρου της και πρώην Δημάρχου της πόλης! Από τις έρευνες προκύπτουν τουλάχιστον 12 μεταφορές, περίπου 85 μεταναστών, το τελευταίο 6μηνο με 8θέσιο αεροπλανάκι, από τις οποίες τα μέλη του κυκλώματος αποκόμισαν περισσότερα από 400.000 ευρώ.

Εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ένας 43χρονος Ιρακινός, κουρδικής καταγωγής, ο οποίος έπαιρνε 7.500 ευρώ για κάθε ενήλικα και 4.500 ευρώ για κάθε ανήλικο. Οι ενδιαφερόμενοι «ψαρεύονταν» όταν βρίσκονταν ακόμη στα παράλια της Τουρκίας ή στην Αττική. Το «πάιπερ» που κατασχέθηκε, έφευγε από τα Μέγαρα, όπου θεωρητικά είχε έδρα, πετούσε έως τον Άραξο Αχαΐας, όπου ο πιλότος υπέβαλε σχέδιο πτήσης κενό… φορτίου, με προορισμό το Λέτσε της Ιταλίας. Αφού απογειωνόταν, έκανε μια στάση στην αερολέσχη Μεσολογγίου, όπου επιβιβάζονταν οι μετανάστες. Στην αερολέσχη του Λέτσε κάποιοι έκαναν τα «στραβά μάτια» εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα