Πίθηκος στο διάστημα από το Ιράν

Δεύτερο πίθηκο στο διάστημα κατάφερε να στείλει με επιτυχία το Ιράν. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση της Τεχεράνης η διαστημική υπηρεσία της χώρας κατάφερε για δεύτερη φορά μέσα στο 2013 να στείλει έναν πίθηκο στο Διάστημα. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιράν συνεχάρη τους επιστήμονες, συμπληρώνοντας, ότι ο «Φαργκάμ», όπως είναι το όνομα του πιθήκου, επέστρεψε υγιής στη Γη.

Ο πίθηκος ταξίδεψε με πύραυλο, στον οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε υγρό καύσιμο,

μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Πάντως, στη Δύση συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις ανακοινώσεις για το θέμα, καθώς είναι γνωστή η διαμάχη που υπάρχει μεταξύ Τεχεράνης και διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Από την πλευρά της η ιρανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αποστολές αυτές είναι πρόβα για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή, ωστόσο οι ΗΠΑ και αρκετές ακόμα κυβερνήσεις θεωρούν ότι το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν είναι στην πραγματικότητα μια συγκεκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η προηγούμενη ανακοίνωση των ιρανών για την αποστολή πιθήκου στο Διάστημα (το Φεβρουάριο του 2013) είχε χαρακτηριστεί ως ψεύτικη. Για την ιστορία, αρκετοί πίθηκοι έχουν ταξιδέψει στο Διάστημα σε δοκιμαστικές αποστολές.

Keywords
Τυχαία Θέματα