Πήραν… φωτιά τα τζάκια!

Στα καυσόξυλα, τις ξυλόσομπες και τα τζάκια στρέφονται μαζικά πλέον οι Έλληνες, καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει γίνει απλησίαστη για το μέσο νοικοκυριό.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν τον φετινό χειμώνα τα καυσόξυλα, τα οποία προμηθεύονται οι καταναλωτές για να «τροφοδοτήσουν» τα τζάκια ή τις ξυλόσομπες, προκειμένου να ζεσταθούν με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος. Την ίδια ώρα, σε αρκετές πολυκατοικίες στην Αττική, αλλά και ανά την επικράτεια, η κεντρική θέρμανση παραμένει κλειστή

ή στη καλύτερη των περιπτώσεων «ενεργοποιείται» μόνο κατά τις βραδινές ώρες και αυτό λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Ο «πάγος» στην οικοδομή «έσβησε» τους λέβητες…

Στον αντίποδα, τα είδη κεντρικής θέρμανσης, όπως οι λέβητες, οι καυστήρες, τα θερμαντικά σώματα και οι κυκλοφορητές παρουσίασαν πτωτική πορεία την περίοδο 2007-2010, ως αποτέλεσμα της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με οικονομικές και κλαδικές μελέτες, αυτό συμβαίνει διότι η ζήτηση καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα, καθώς και από τον βαθμό αντικατάστασης των παλαιών εγκαταστάσεων θέρμανσης. Είναι χαρακτηριστικό, πως η σημαντική κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, που παρατηρείται από το 2006, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των συνολικών πωλήσεων ειδών κεντρικής θέρμανσης τα τελευταία έτη. Η κατανάλωση των λεβήτων και ατομικών μονάδων θέρμανσης μειώθηκε κατά 17,8% το 2008-09, ενώ η μείωση συνεχίσθηκε και το 2009-10 με χαμηλότερο όμως ρυθμό.

Το Μνημόνιο θέλει… τζάκι

Είναι φανερό πως τα καλοριφέρ και οι σόμπες υγραερίου ανάβουν λιγότερο πλέον, έχοντας δώσει τη «σκυτάλη» στις ξυλόσομπες και τα τζάκια κατά τη δεύτερη χειμερινή περίοδο της εφαρμογής του Μνημονίου στη χώρα μας. Ήδη από πέρυσι είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο αύξησης της ζήτησης καυσόξυλων, ενώ και ο κλιματισμός, σε συνδυασμό με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, προσφερόταν ως εναλλακτική πηγή θέρμανσης. Ωστόσο, η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και η ακόμη μεγαλύτερη οικονομική δυσπραγία του Έλληνα το 2011 «εκτόξευσαν» τις πωλήσεις ξυλόσομπων.

Μάλιστα, οι περισσότερες επιχειρήσεις που πωλούν ξύλα προσφέρουν και έξτρα υπηρεσίες στον καταναλωτή με προσφορές ή δωρεάν διανομή και τοποθέτηση των ξύλων στα σπίτια. Εξάλλου, πολλοί έμποροι διανέμουν ξύλα ακόμη και τις Κυριακές αυτήν την περίοδο, λόγω της μεγάλης και διαρκούς ζήτησης. Η τιμή των καυσόξυλων κυμαίνεται από 0,18-0,25 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές στις ξυλόσομπες από 130-1.500 ευρώ, με αυτές των ενεργειακών τζακιών να ξεκινούν από τα 636 φθάνοντας ακόμα και τα 4.200 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα.

*Ενδεικτικός πίνακας τιμών ανά είδος

ΕίδοςΤιμήΚαυσόξυλα0,18-0,25€/1 kg ή 180-250€/1.000 kgΞυλόσομπες130€ (απλή)-1.500€Ενεργειακά Τζάκια630€-4.200€ (πολυτελείας)

Διπλάσια η πελατεία, λιγότερες οι ποσότητες

Όπως μας είπε ο κ. Κυριάκος Τζιτζίρης, που διατηρεί επιχείρηση εμπορίας καυσόξυλων και ξ

Keywords
Τυχαία Θέματα