Πετροχελίδονο: Ο «Σουμάχερ» των αιθέρων!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ύστερα από την παρακολούθηση 13 πουλιών για δύο συνεχόμενα χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ποιο πουλί είναι αυτό που αναπτύσσει την μεγαλύτερη ταχύτητα πετώντας.

Το πετροχελίδονο ή μαυροσταχτούρα, κέρδισε πλέον επίσημα το «χρυσό» στους αγώνες του αέρα, καθώς έχει το απίστευτο κουράγιο να πετά δέκα μήνες χωρίς σταματημό. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως κοιμάται και τρέφεται…στον αέρα!

Σουηδοί επιστήμονες, κατέληξαν στην ανάδειξη του νικητή, μετά από την διετή παρακολούθηση των πουλιών, μέσω της προσάρτησης ενός μικροσκοπικού

αισθητήρα γεωεντοπισμού, που τους έδινε λεπτομερειακή ενημέρωση για τις κινήσεις τους.

Το γρήγορο πετροχελίδονο, συνήθως πετά προς την Αφρική, εκτός από τους δύο μήνες της αναπαραγωγής που περνά στη βόρεια Ευρώπη. Κατά τη μετανάστευση τους, τα πουλιά συγκεντρώνονται στη Λιβερία, όπου κάθε χρόνο τηρούν το έθιμο και κυνηγούν τερμίτες. Τα περισσότερα πετροχελίδονα δεν εγκαταλείπουν στιγμή τον αέρα κατά τη διάρκεια των δέκα μηνών, εκτός από λίγα «ζαβολιάρικα» που προσγειώνονται για ελάχιστο όμως χρόνο.

Η υποψία πως το συγκεκριμένο πουλί είναι το ταχύτερο όλων, υπήρχε από το 1950, όμως με την έρευνα επιβεβαιώθηκε, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστή η πηγή της τόσης ενέργειας. Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο για τα πετροχελίδονα, είναι πως κάθε μέρα, την αυγή και το δειλινό, για άγνωστο λόγο, ανεβαίνουν σε μεγάλα ύψη ενώ την υπόλοιπη μέρα πετάνε χαμηλά.

Το ακούραστο πετροχελίδονο, ζει μέχρι 20 χρόνια και το πέταγμα του καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών, ισούται με ταξίδι μετ’ επιστροφής στη Σελήνη επτά φορές!

Η μελέτη έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λουντ, με επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας Άντερς Χέντενστρεμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology».

Το άρθρο Πετροχελίδονο: Ο «Σουμάχερ» των αιθέρων! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
πετροχελιδονο
Τυχαία Θέματα