Παρουσιάσθηκε το σχέδιο «Αθηνά» στη Βουλή

«Έπρεπε να πάμε σε εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρουσιάζοντας το σχέδιο «Αθηνά» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε με την ανεργία και την κρίση, βλέποντας γύρω μας τμήματα που δεν προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα», πρόσθεσε ο κ. υπουργός.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, ο κ. Αρβανιτόπουλος, υποστήριξε ότι «η Πολιτεία και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν διαχρονική ευθύνη

για τις παθογένειες, καθώς το 1993 η χώρα διέθετε 334 τμήματα σε ΑΕΙ και σήμερα έχουμε 534 τμήματα και 40 ανώτατα Ιδρύματα».

«Αρκούσε η βούληση ενός καθηγητή και η στήριξη ενός βουλευτή» για τον άναρχο τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε ο ακαδημαϊκός χάρτης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, στόχος του σχεδίου «Αθηνά» είναι όχι μόνο η θεραπεία των παθογενειών, αλλά η παροχή ευκαιριών στη νέα γενιά. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, προηγήθηκε διεξοδική μελέτη και διαβούλευση μηνών, η οποία έγινε «χωρίς δογματισμούς για το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στα ΤΕΙ, λέγοντας ότι αναθεωρούνται τα προγράμματα σπουδών, προκειμένου οι απόφοιτοι να εργάζονται σε αντικείμενο που να πλησιάζει το αντικείμενο το οποίο σπούδασαν.

Δήλωσε ακόμη ότι στην πορεία των χρόνων τα ΤΕΙ απώλεσαν τον αρχικό προσανατολισμό τους, που ήταν η τεχνολογική εκπαίδευση και επεκτάθηκαν σε πεδία που «θεραπεύονται» από το ΑΕΙ.

«Αυτοί οι πτυχιούχοι», συνέχισε, «συμπιέζονται στην αγορά από τους απόφοιτους των ΑΕΙ και γι' αυτό παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό ανεργίας».

Ειδικά για τα γνωστικά αντικείμενα, ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι πρέπει να συνδεθούν με τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της εκάστοτε περιφέρειας, όπως για παράδειγμα ένα τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας στο Μεσολόγγι και ένα τμήμα Διοίκησης στη Θήβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα