Παραδοχή Τόμσεν για λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα

«Μετανιωμένος» για τις άκρατες περικοπές μισθών εμφανίζεται σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Hilton, όπου και διαμένει το τελευταίο διάστημα.

Αν και τίποτα από όλα όσα δρομολογούνται το τελευταίο 24ωρο δεν δικαιολογεί τη μετάνοια του, εν τούτοις όπως αναφέρει το δημοσίευμα,

ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, «καλύψαμε το μισό δρόμο κόβοντας τους μισθούς ενώ έπρεπε να γίνουν αλλαγές και στην αγορά εργασίας, να ανοίξουμε τις αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα».

Είπε ακόμη ότι ίσως είναι λάθος η ταχύτητα, η πολύ γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού οδήγησε στη βαθύτερη ύφεση. «Το βασικό λάθος είναι ότι είμαστε στο πέμπτο έτος ύφεσης και εξακολουθούμε να έχουμε θετικό πληθωρισμό. Και αυτό δημιουργεί μια άνιση κατανομή βάρους».

«Ο στόχος δεν είναι να πιέσουμε την Ελλάδα να κάνει περισσότερα αλλά να πούμε στους Ευρωπαίους ότι, αν υπάρχει το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική δημοσιονομική κατάσταση και τους στόχους που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαίους, αυτό κοιτάμε να το καλύψουμε», φέρεται να δήλωσε ο Πολ Τόμσεν.

Ο κ. Τόμσεν αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά αυτό βασίστηκε πάρα πολύ στην αύξηση των φόρων.

Μίλησε επίσης ξεκάθαρα για την επιμήκυνση του προγράμματος για διάστημα δύο ετών και ήταν επιφυλακτικός για τη βιωσιμότητα του χρέους. Θεωρεί ότι περισσότερα χρήματα χρειάζονται όχι μόνο λόγω της επιμήκυνσης αλλά και επειδή οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πολύ πίσω και η τρόικα δεν έχει καλή εμπειρία από την ικανότητα των ελληνικών αρχών να ελέγξουν τις δαπάνες στην Αυτοδιοίκηση και στην Υγεία, μ’ αποτέλεσμα το οικονομικό περιβάλλον γίνεται χειρότερο.

Σε ό,τι αφορά την ταμειακή κατάσταση της χώρας, είπε ότι πάντα υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αλλά για αυτό που έδειξε να ανησυχεί είναι η αιμορραγία στην πραγματική οικονομία.

Τέλος, για τον Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε ότι πέτυχε στη διπλωματική ώθηση του ελληνικού ζητήματος, αλλά κανείς δεν θέλει ένα ακόμα πρόγραμμα, που να κινείται εκτός τροχιάς.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα