Πάνω απ’ το 57% η προσέλευση των ψηφοφόρων στο ιταλικό δημοψήφισμα(video)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μετά την εκλογή του Βαν Ντερ Μπέλεν στην Αυστρία, τα βλέμματα όλη της Ευρώπης στρέφονται πλέον στην Ιταλία όπου διεξάγεται το κρίσιμο Δημοψήφισμα για το «ναι» ή «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση την οποία εισηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η προσέλευση στις κάλπες για το ιταλικό δημοψήφισμα,

στις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) ξεπερνά το 57%. Δηλαδή αναμένεται, έως τις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας, (24:00 ώρα Ελλάδας) να ξεπεράσει το 60%.

Το αποτέλεσμα του εν λόγω δημοψηφίσματος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παραμονή ή μη του Μ. Ρέντσι στην πρωθυπουργία. Ο ίδιος άλλωστε είχε αφήσει να εννοηθεί πως σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» θα παραιτηθεί απ’ το αξίωμά του. Εάν επικρατήσει το «ναι», τότε 47 από τα συνολικά 139 άρθρα του ιταλικού Συντάγματος θα πρέπει να ξαναγραφτούν, ώστε ο Ρέντσι να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.

Ο Ρέντσι ξέχασε την ταυτότητά του!

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ψήφισε το πρωί, με τη σύζυγό του έξω από την Φλωρεντία και σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ποια θα ήταν η επιλογή του, χαμογελώντας απάντησε: «Περιμένετε λίγο, τώρα θα το σκεφθώ», ενώ προσήλθε χωρίς ταυτότητα λέγοντας στην εφορευτική επιτροπή «Δεν έχω ταυτότητα μαζί μου, αλλά ελπίζω να με αναγνωρίζετε».

Μπέπε Γκρίλο: Αν επικρατήσει το Ναι θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα

Ο Μπέπε Γκρίλο, από την άλλη, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Τα παρατράγουδα

Στα παρατράγουδα του δημοψηφίσματος τώρα καθώς σύμφωνα με καταγγελίες σε μερικά εκλογικά τμήματα, κυρίως στη Σικελία, η ψήφος ήταν εφικτό να σβηστεί με γομολάστιχα! Σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν τα μολύβια, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι ούτως ή άλλως, ο σταυρός προτίμησης παραμένει ευκρινής.

Η καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου

Λίγο έξω από τη Ρώμη, στο Καστελνουόβο Ντι Πόρτο, στις 11 το βράδυ τοπική ώρα, όταν κλείσουν όλες οι κάλπες, θα ξεκινήσει η καταμέτρηση και των ψήφων των απόδημων Ιταλών.

Το άρθρο Πάνω απ’ το 57% η προσέλευση των ψηφοφόρων στο ιταλικό δημοψήφισμα(video) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα